Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

GRETA PROTIV ŽELJEZNICE Ona tvrdi da je sjedila na podu u vozu, a oni da je bila u prvoj klasi (FOTO)

Svijet
Autor:

Foto: Michael Nagle/EPA

Mlada klimatska aktivistkinja Greta Tunberg ponovo je izazvala lavinu kritika na društvenim mrežama nakon što je objavila fotografiju kako sjedi na podu navodno prepunog voza.

Nakon višemjesečnog putovanja po svijetu i borbe protiv klimatskih promjena, 16-godišnja Šveđanka krenula je kući vozom. Dok je putovala kroz Njemačku, sa pratiocima na Tviteru je podijelila da je morala da sjedi na podu zbog gužve u vozu, ali da je raduje što “sve više ljudi odlučuje da putuje ekološkim vozovima”.

A onda su se oglasile Njemačke željeznice sa kojima je imala saradnju i raskrinkale njenu laž.

– Drago nam je jer si bila sa nama u električnom vozu ICE 74 ove subote. Bilo bi još ljepše da si izvijestila koliko je sposoban i ljubazan bio naš tim koji se brinuo za tebe i tvoje sjedište u prvom razredu – odgovorili su joj.

Greta, koja se vraćala sa klimatskog samita u Madridu, brzo je uzvratila: “Sjedeli smo na podu u dva različita voza. Nakon Getingena smo dobili mjesto. To, naravno, nije problem. Gužva u vozovima je sjajan znak”.

Njemačke željeznice su ovu Tviter raspravu ispratile i saopštenjem za javnost u kome su naveli da su Greta i njena pratnja imali mjesta u prvoj klasi “od Frankfurta nadalje”. Kao putnici prve klase, oni su imali pristup dodatnom prostoru za noge, kožnim sjedištima, besplatnoj hrani i internetu.

Korisnicima Tvitera nije se svidio postupak mlade aktivistkinje koja svojim stavovima i izjavama često izaziva podjeljene reakcije javnosti.

– O Bože, čak se i Njemačke željeznice sada bune zbog prevare Grete Tunberg – napisao je jedan korisnik, aludirajući na to da ni njemačka kompanija nema najsjajniju reputaciju zbog brojnih kašnjenja.

– Čini se da je Greta počela i da se služi lažima kako bi ostvarila svoje ciljeve – zaključio je drugi korisnik.

– Sumnjam da Greta ovo piše sama. Ona ima tim iza sebe. Sve djeluje izrežirano – skptičan je jedan korisnik.

Ovaj Gretin ispad je uslijedio samo nekoliko sati nakon što je izazvala buru svojom izjavom da će “svjetske lidere postrojiti uza zid”. Ona je kasnije objasnila da se taj izraz u Švedskoj koristi kada nekoga želite da dovedete u “bezizlaznu situaciju u kojoj će morati da odgovori na pitanja”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO