Gradovi

"GRIN TIM" O SKLADIŠTENJU RADIAKTIVNOG OTPADA “Tvrdnje da je Čerkezovac bezbjedna lokacija su manipulativne”

Udruženje "Grin tim" iz Novog Grada ocijenilo je kao tendenciozne i manipulativne tvrdnje Fonda za finansiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško" - da je Čerkezovac bezbjedna lokacija za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada.

"GRIN TIM" O SKLADIŠTENJU RADIAKTIVNOG OTPADA “Tvrdnje da je Čerkezovac bezbjedna lokacija su manipulativne”
FOTO: FOCKE STRANGMANN/EPA

Iz ovog udruženja smatraju da su tvrdnje kako je Čerkezovac bezbjedan za deponovanje nisko i srednje radioaktivnog otpada, bez izvršenih potrebnih istražnih radnji i uvažavanja relevantnih činjenica, a naročito onih konstantno zanemarenih iz BiH, ništa drugo do iznošenje pretpostavke.

– Stojimo iza svojih stavova, stavova građana i stavova struke, te podsjećamo nadležne iz Hrvatske da je pokušaj smještanja opasnog otpada na granicu dvije zemlje stvar neodgovornosti u vremenu kada je odgovornost potrebnija nego ikad. Apsurdno je pojavljivanje kojekakvih demantija koji se zasnivaju na tendencioznim pretpostavkama, provlačeći floskule kako će sve oko radioaktivnog otpada raditi u skladu sa najvišim standardima – saopšteno je iz Udruženja “Grin tim”.

Pročitajte još

Osim toga, u “Grin timu” smatraju da je poređenje Zagreba i Čerkezovaca u kontekstu potresa i radioaktivnog otpada krajnje nelogično i demagoško.

– Nisko i srednje radioaktivnom otpadu iz Nuklearne elektrane “Krško” nije mjesto ni u Zagrebu ni u Čerkezovcu, već na adekvatnoj lokaciji. Ukoliko već pričamo o poređenjima, legitimno bi bilo porediti ostale potencijalne lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada sa Čerkezovcom, odnosno Trgovskom gorom, te raspravljati o toj temi, a ne selektivno uzimati podatke i poigravati se sa njima – navedeno je u saopštenju.

Iz “Grin tima” naglašavaju da zaključci, u saopštenju iz Fonda, da je Čerkezovac “bezbjedan i pogodan za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada, te da ne postoji opasnost za lokalno stanovništvo kako u Hrvatskoj, tako i u BiH” proizilaze samo iz toga što nisu evidentirana oštećenja nakon posljednjih potresa.

FOTO: STRINGER/EPA
FOTO: STRINGER/EPA

Iz ovog udruženja navode da su ti zaključci izvedeni tendenciozno i manipulativno, bez sprovedenih svih potrebnih procedura koje moraju uključiti i procjenu uticaja na životnu sredinu i pribavljanje svih dozvola.

– U skladu sa tim, zahtijevamo od Fonda za finansiranje razgradnje radioaktivnog otpada Nukelarne elektrane “Krško” povlačenje ove izjave i izuzimanje Trgovske gore iz svih planova koji imaju za namjeru deponovanje opasnih otpada na ovoj lokaciji – istaknuto je u saopštenju.

Iz “Grin tima” ukazuju da je krajnje vrijeme za prestanak zanemarivanja i ignorisanja stavova građana, kao i stavova svih nivoa vlasti u BiH, a to je – ne radioaktivnom i drugom opasnom otpadu na Trgovskoj gori.

Prihvati notifikacije