Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

GUBI NOVAC, ALI NE BRINE Slobodan je prvi zabranio rad nedjeljom, njegovi radnici su ODUŠEVLJENI

Društvo
Autor:

Foto: screenshot Facebook

Slobodan Maticki, preduzetnik iz Trstenika, riješio je da svojim zaposlenima omogući odmor nedjeljom.

Poslije nekoliko preduzetnika u regionu, koji su se odlučili da stave katanac na svoje radnje sedmog dana u nedjelji, i u Srbiji se polako realizuju te inicijative, piše Telegraf.

Posljednji su reagovali i sindikati koju su postavili pitanje da li je konačno došlo vrijeme da se u Srbiji zabrani rad nedjeljom, kao i kako treba da se plati, a mi smo razgovarali sa jednim malim preduzetnikom koji je upravo odlučio da neće raditi nedjeljom.

– U znak poštovanja prema svojim zaposlenim radnicima “Knjižara Maticki” od 01.01. 2020 neće raditi nedjeljom. Hvala na razumijevanju cijenjeni kupci. Pozivam i ostale preduzetnike da ukinu rad nedjeljom i da svojim zaposlenima omoguće da vikend provedu sa svojim porodicama – bila je poruka Slobodana Matickog koja je oduševila sve u Trsteniku.

Novo radno vreme #knjizaramaticki

Gepostet von Slobodan Maticki am Mittwoch, 4. Dezember 2019

Prve reakcije su, otkriva, “fenomenalne”.

Matički za priča kako je došao do ove odluke.

– Radnja nam postoji više od sedam godina, knjižara je, ali prodajemo i mješovitu robu i mahom imamo radnike koji su zaposleni na neodređeno. Nedjelja nam je do sada uvijek bila radni dan. Radnici odovaraju uvijek na zadatke i poštuju mene kao poslodavca, pa sam riješio da im vratim na ovaj način, da im omogućim slobodnu nedjelju – objašnjava on.

Na pitanje kakava mu je bila računica i da li je svjestan potencijalnog minusa kaže:

– To je 52 dana, nije to malo novca. Ali sam razmišljao o tome da će ova praksa podići produktivnost time što će radnici biti zadovoljniji, imaće motiv da se trude više u toku nedjelje. Gubim trenutno, i vjerujem kratkoročno. Ako računamo da je u 52 dana promet oko 20.000 dnevno, to je milion dinara gubitka godišnje. A kako imam dvije radnje, dakle, dva miliona dinara manje. Ozbiljna cifra. Svejedno, mislim da ću da je kompenzujhem jer će radnici dolaziti vedri, nasmijani, odmorni, zainteresovaniji da naprave rezultat i da se potrude oko svakog kupca.

Dodaje nam da su radnici, kada im je saopštio odluku, bili oduševljeni, a lično se nada da će inicijativa pokrenuti i druge privrednike da krenu njegovim primjerom.

– Svjedoci smo trulog kapitalizma, ja sam protiv toga. Imam troje djece, čekam četvrto i ne znam da li ću za nekoliko godina i dalje biti preduzetnik ili ću kod nekoga da budem radnik. Volio bih da olakšam budućim generacijama, a vodio sam se ličnim primjerom – ako bih želio da moja djeca budu sa nama više, tako je i kod drugih porodica – rekao nam je Slobodan.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO