Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

GURMANI ĆE SE OBRADOVATI Leskovac zvanično postao svjetska prestonica roštilja

Društvo
Autor:

Foto: Srpskainfo

Leskovac je, tokom trajanja “Roštiljijade”, i zvanično postao svjetska prestonica roštilja.

Leskovački specijaliteti sa roštilja su zaštićeni i brendirani, što je rezultat projekta “Bugarsko-srpski gurmanski voz”, a koji je sufinansirala Evropska unija.

Zahvaljujući tom projektu privrednih komora iz Leskovca i Vrace, koji je trajao proteklih 13 mjeseci, leskovački specijaliteti sa roštilja su, poslije roštilj-mesa, standardizovani i zaštićeni, prenosi RTS.

Privredna komora Srbije će prvi put postati nosilac zaštitnog znaka – odnosno žiga.

S druge strane, brendiran je bugarski hljeb od spelte.

– Više niko neće moći da koristi naziv leskovački roštilj poslije 1. novembra ukoliko ne dobije dozvolu, odnosno ne dobije sertifikacioni žig koji Komora Srbije treba da dobije poslije prvog novembra i završetka ovog za nas značajnog projekta – ističe Goran Jović iz Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

– ”Bugarsko-srpski voz” ovde ne staje. Mi nastavljamo zajednički da radimo i sarađujemo kako bismo promovisali zajedno na pravi način naše proizvode – dodaje Ilijana Filipova iz Privredne komore Vrace iz Bugarske.

Ono što je prije skoro 30 godina, kada je organizovana prva “Roštiljijada”, zacrtano kao cilj ove manifestacije, danas je ostvareno i realizovano pošto je Leskovac i zvanično svjetska prestonica roštilja.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO