Kultura

Handke: Naivno sam vjerovao da mogu da POMIRIM RAZLIČITOSTI

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade, austrijski pisac Peter Handke, rekao je da nije očekivao kampanju koja se vodi protiv njega, te da je imao ideju da pokuša da pomiri stavove.

Handke: Naivno sam vjerovao da mogu da POMIRIM RAZLIČITOSTI
FOTO: M. ILIĆ/RAS SRBIJA

On je naglasio da voli Banjaluku i da bi volio na proljeće da dođe u Republiku Srpsku.

Volio bih da sretnem jednu majku s jedne i jednu s druge strane. Јednu majku iz Kravice, gdje je bio početak svih masakra, i jednu majku iz okoline Srebrenice. To je bila moja ideja, ali mislim da je bila pomalo naivna. Mislim da u ovom trenutku tu ideju ne mogu realizovati – rekao je Handke za RTRS.

Odgovarajući na pitanje da li je nagrada zakasnila dvije decenije, kako tvrde njegove kolege i poznanici, Handke kaže da je Nobel došao u pravo vrijeme.

– Ne znam zašto, ali osjećam da je sada dobar trenutak za to – kaže austrijski pisac.

Kada je riječ o promjenama u Švedskoj kraljevskoj akademiji, odnosno navodima da dodjela nagrade njemu predstavlja prekretnicu u Akademiji, Handke je rekao da ne zna da li se nešto promijenilo, ali da osjeća novu energiju.

– Osjećam nešto. Omladinu, mlađe ljude, iako nemam ništa protiv starijih. Ako neki ljudi kažu da dodjela nagrade meni predstavlja prekretnicu u Akademiji, za mene je to u redu, ali ja to ne bih mogao tako da kažem – istakao je on.

Opisujući trenutak kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu, Handke kaže da je osjetio mir, ali samo na početku, jer su ubrzo uslijedili napadi na njega.

– Kada sam čuo vijest, kada me je sekretar Akademije pozvao telefonom, osjetio sam mir kao energiju, ali je onda u određenim trenucima postalo teško. Svi ti napadi… Јa nisam mazohista. Loše stvari ne možete da očekujete. Možete u glavi da ih zamislite, ali one na kraju budu i gore – pojašnjava on i dodaje da bi mu trebalo dva mjeseca da opiše sve te osjećaje.

Na pitanje šta će uraditi sa novčanim dijelom nagrade, Handke je rekao da nije o tome razmišljao, jer taj novac još uvijek nema.

– To još nije moj novac. Zaboravio sam IBAN, moram da pronađem svoj broj računa. Ne znam gdje je. Zaboravio sam ga u Francuskoj – rekao je on.

Handke je poručio da se ništa neće promijeniti nakon ove nagrade i da će nastaviti da piše i stvara kao i do sada.

Uručenje nagrade

Austrijskom piscu Peteru Handkeu sutra bi u Stokholmu švedski kralj Karl Gustav trebalo da uruči Nobelovu nagradu za književnost za ovu godinu.

Handke je inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od 2008. godine i Srpske akademije nauka i umetnosti od 2012. godine.