Digitalna Srpska

Haos se nastavlja: Digitalni novinski članak prodat za čak POLA MILIONA DOLARA

Virtuelni predmet, a zapravo se radi o računarskom zapisu, može se prodati ili zamijeniti zajedno s potvrdom o autentičnosti.

Haos se nastavlja: Digitalni novinski članak prodat za čak POLA MILIONA DOLARA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Kolumnista Njujork Tajmsa u četvrtak je prodao jedan od svojih digitalnih članaka za 563.000 dolara što je zadnji u nizu primjera pomame za jedinstvenim digitalnim proizvodima koje kolekcionari grabe.

Cilj članka Kevena Rusea pod nazivom “Kupite ovaj komentar na blockčejnu” bio je testirati tržište i utvrditi kakvi se jedinstveni digitalni zapisi mogu prodati kao tzv. nezamjenjivi digitalni tokeni (NFT).

Pročitajte još

NFT je digitalni ‘predmet’ poput crteža, muzike, fotografije ili videa s potvrdom o autentičnosti stvoren ‘blockčejn’ tehnologijom. Smatra se da je autetničnost iza koje stoje računarske mreže neprobojna.

Virtuelni predmet, a zapravo se radi o računarskom zapisu, može se prodati ili zamijeniti zajedno s potvrdom o autentičnosti, piše Zimo.

NFT-ovi su postali popularni proteklih mjeseci kad su se bogati kolekcionari u jeku pandemije okrenuli digitalnom tržištu.

U ponedjeljak je prva poruka stavljena na Tviteru prodata za 2,9 miliona dolara, a radi se o poruci osnivača Tvitera Džeka Dorzija.

Početkom mjeseca digitalni kolaž američkog umjetnika Bipla prodat je putem kuće Christie's za 69,3 miliona dolara.

Na kraju 24 satnog nadmetanja za članak NYT-a kolekcionar pod imenom Farzin kupio ga je za 350 Ethereuma, kriptovalute, protivrijednosti 563.000 dolara.

Ruse je najavio da će, nakon što se podmire troškovi platforme Foundation na kojoj je tekst prodat, novac biti preusmjeren u dobrotvorne organizacije koje podržava Njujork Tajms.

Prihvati notifikacije