Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

HAOS ŠIROM BRITANIJE NAKON BREGZITA Masovne ostavke ministara, pada funta, tržište u panici, MOGUĆ RASPAD DRŽAVE

Svijet
Autor:

Foto: Will Oliver/EPA

Do jutros je sve izgledalo idilično. Premijerka Tereza Mej je naizgled bila osigurala jedinstvo svoje vlade i meki Bregzit je bio skoro opipljiva realnost. A onda je Veliku Britaniju pogodio politički tornado čije se najcrnje posljedice ne mogu precrtati – uključujući raspad Ujedinjenog Kraljevstva!

Čak troje ministra i niz nižih činovnika podnelo je od jutros ostavke Terezi Mej u znak protesta zbog sporazuma koji je postigla sa EU o “mekom” izlasku iz Unije, prenosi Blic.rs.

Najzvučnije ime je Dominik Rab, ministar za Bregzit, koji je istakao da mu “savjest ne dozvoljava” da podrži nacrt dogovora.

Analitičari kažu da je Rab bio ključna karika, bez koje sada već nokautirana premijerka Mej nema šanse da progura sporazum u parlamentu. I ne samo da nema šanse, već se očekuje da će pretrpjeti katastrofalan poraz.

I izgleda da haosu ovdje neće biti kraj. Ostrvski mediji tvrde da bi spisak ostavki mogao da bude i duži kako dan odmiče. A zagovornici tvrdog Bregzita trljaju šake dok njihov lider Džejkob Ris-Mog sprema zahtjev za izglasavanje nepovjerenja premijerki.

Čak i ako premijerka Mej padne, međutim, nema naznake ko bi je zamijenio i ko bi uopšte smio i mogao da napravi platformu za Bregzit koja bi pomirila sve političke frakcije širom Velike Britanije. Štaviše, sve krupne političke figure listom peru ruke od pregovora sa EU, ne želeći vruć krompir i skoro neriješiv problem statusa Sjeverne Irske. Zato Mej toliko dugo opstaje u premijerskoj fotelji, uprkos očiglenoj političkoj slabosti.

Foto: David Levenson/EPA

Poslije svega, nije iznenađenje što je tržište negativno reagovalo na jutrošnje vijesti. Funta je u padu u odnosu na evro i dolar za zabrinjavajućih 1 odsto, dok trgovački lanci širom Britanije prijavljuju oštar pad prihoda, objašnjen činjenicom da potrošači panično reaguju na političku nestabilnost.

Škotska sve bliža otcjepljenju

Možda i ključni faktor u toj političkoj nestabilnosti je status Škotske u okviru Ujedinjenog Kraljevstva. Predloženi status Sjeverne Irske poslije Bregzita, koja bi ostala u carinskoj uniji i sa EU i sa Velikom Britanijom, stavlja Škotsku u neravnopravan položaj – a Škotska je bila jedan od bastiona ostanka u EU na referendumu 2016.

Ta neravnopravnost bi mogla da iznova zapali plamen škotske samostalnosti i zahtjeve za još jednim referendumom o otcjepljenju. Nikola Sturdžon, premijerka Škotske, nema dilema da li će se to i dogoditi.

– Ovakav Bregzit ojačava težnju za nezavisnošću iz dana u dan. To vrijeme (za referendum) će doći i nemam sumnje da će narod Škotske glasati za svoju samostalnost – izjavila je Sturdžon danas.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO