Kolumne

Haos u najavi

Čeka nas epidemiološki haos, korona upalila crveni alarm, samo su neke od poruka koje struka već danima šalje, nadajući se da će nam doprijeti do svijesti da nas, ako se ne damo u pamet, ne čeka ništa dobro.

Haos u najavi
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Naime, dok broj novozaraženih drastično raste, a kovid svakodnevno odnosi živote, u Republici Srpskoj ne jenjavaju masovna okupljanja, sve bez maski, uz nezaobilazno grljenje i ljubljenje.

Iako i vrapci na granama znaju kako se korona prenosi, pojedinci i određene grupe i dalje se okupljaju na raznim slavljima, gdje kao sardine sjede za stolovima, dok od maski nema ni traga ni glasa. Valjda da se bolje čuju i razumiju, ne hajući što sve njih može da zarazi samo jedan pozitivan na koronu.

Jedan od većih problema svakako je i činjenica da mnogi, kada dobiju pozitivan rezultat na infekciju, kao zmija noge kriju gdje su se zarazili i s kim su bili. Onda njihovi kontakti nastavljaju da se slobodno kreću, rizikujući da, ako su i sami zakačili virus, zaraze još nekog.

Pročitajte još

U posljednje vrijeme, oči posebno bodu skupovi političara i njihovih pristalica koji, valjda da bi pokazali prisnost i neposrednost, ne poštuju nijednu jedinu preporuku struke.

Kad se tome dodaju svadbe organizovane inkognito, sahrane na kojima stotine ljudi pošto-poto žele da odaju posljednju počast preminulom, te razna privatna okupljanja mimo svih epidemioloških preporuka, onda imamo to što imamo.

A to je ne samo porast broja novozaraženih, nego i sve više onih kod kojih se razvije teška klinička slika, pa moraju na liječenje koje, kao što smo vidjeli u proteklih pola godine, i za mlađe i zdrave može da završi smrtnim ishodom.

Dakle, najmanje što možemo da uradimo, i to ne za tamo nekog petog i desetog, nego najprije za sebe i svoje najmilije, jeste da poštujemo one mjere na koje struka apeluje mjesecima.

Jer, šta je nošenje maski i dva metra distance naspram agonije na respiratoru ili, ne daj bože, dva metra pod zemljom?!