Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Haos u Narodnoj skupštini RS, opozicija prijeti blokadom

Početna Politika
Autor:

Nećemo dozvoliti da se rad Skupštine održava na ovaj način sve dok se ne budete poštovali zakon i dok na dnevni red ne stavite izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

Na najbrutalniji način ste onemogućili da raspravljamo o tom jednom od ključnih dokumenta – revizorskom izvještaju – rekao je večeras poslanik NDP-a Dragan Čavić.

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS zaprijetili su večeras da će fizički spriječiti rad parlamenta zbog nepoštovanja zakona i ustava. Nakon cjelodneve rasprave u kojoj su poslanici opozicije upozoravali da je prekršen poslovnik i zakon, večeras su saopštili da „više neće dozvoliti da se u Narodnoj skupštini RS održava rad na ovaj način“.

-Neće biti više ovakvog rada i silovanja demokratije”, rekao je Čavić, navodeći da će opozicija to spriječiti na sve moguće načine, sve dok ne budete davali odgovore na poslanička pitanja u predviđenom roku i dok ne budete poštovali zakon i ponašali se onako kako i dolikuje jednom parlamentu – rekao je Čavić.

Reagovao je potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, koji je vodio skupštinu, dajući pauzi od pola sata, ali su poslanici opozicije stali  na prostoru gdje se nalazi skupštinsko rukovodstvo kako bi spriječili nedemokratski rad parlamenta.

Čavić: Spriječićemo kršenje zakona i po cijenu vanrednih izbora

Opozicija u Republici Srpskoj spriječiće predstavnike vladajuće većine u kršenju zakona i po cijenu vanrednih izbora, izjavio je danas poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić. Ili će se, kaže, vlast vratiti u okvire ustava i zakona ili neka računaju da skupštinskog zasjedanja više neće biti.

-Koristićemo sve raspoloživo da to onemogućimo – dodao je Čavić optuživši vladajuću većinu u RS da je prekršila Poslovnik o radu Narodne skupštine RS, te zakone i sprečavanjem objave ranije usvojenih odluka, kao i skidanjem s dnevnog reda tački koji se odnose na Glavnu službu za reviziju javnog sektora.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović tvrdi da su predstavnici vlasti u “paničnom strahu od istine” te izbjegavaju raspravu o ekonomskom stanju i drugim životnim pitanjima.

-Zato premijerka drži monolog u parlamentu o ‘bajkovitim stvarima u RS’ – rekao je Borenović ističući da će opozicionari tražiti odgovornost Vlade za stanje u Srpskoj.

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica takođe ističe da se u parlamentu mora poštovati zakon i poslovnik, jer bez toga je na sceni “lakrdija”.

-Nećemo dozvoliti političko nasilje. Mora da se poštuje zakon. Ko to ima pravo da skine izvještaj glavnog revizora, koji je, iako u ostavci, ostao pri tom izvještaju – upitao je Govedarica.

Odgovarajući na optužbe opozicije, premijer RS Željka Cvijanović je u obraćanju parlamentu istakla da nastupi opozicije liče na lakrdiju. Dodala je i da nije tačno da Vlada ne poštuje Narodnu skupštinu.

Cvijanović je ponovila da Vlada neće odgovarati na interpelacije opozicije, jer postoji i takva mogućnost, a da Narodna skupština RS odlučuje hoće li se o njima raspravljati. Odbacila je optužbe da je situacija u RS katastrofalna, tvrdeći da ona nije ni približna onoj kakvom je opisuje opozicija. Nakon dugo vremena opozicija nije napuštala salu kada je govorila premijerka, što je bila praksa od početka mandata ove vlade RS, za koju su tvrdili da je formirana “kupovinom poslaničkih glasova”.

Zbog međusobnih optužbi predstavnika vlasti i opozicije u parlamentu ni nakon današnje višesatne rasprave nije usvojen dnevni red sjednice, koja je počela burno, nakon što je skupštinski Odbor za finansije zatražio skidanje s dnevnog reda Konsolidovanog izvještaja o izvršenju budžeta RS za 2016.koji je uradila Glavna služba za reviziju RS.

Predstavnici vladajuće većine tvrde da je za takvu odluku Odbora glasala većina članova i da opozicionari nisu došli na sjednicu i to bez obrazloženja. Iz opozicije tvrde da je o revizorskom izvještaju trebalo da se izjasni i skupštinski Odbor za reviziju te da Odbor za finansije nije nadležan.

Glavni revizor RS Duško Šnjegota podnio je ostavku na tu funkciju, nakon što su predstavnici vlasti iznijeli niz primjedbi na Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta budžetskih korisnika u 2016.

(Agencije, NN)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO