Svijet

Haos u Njemačkoj: Policija uhapsila 8 osoba, pokušali da provale na aerodrom

Njemačka policija uhapsila je osam klimatskih aktivista koji su danas provalili na aerodrom u Minhenu, što je nakratko dovelo do zatvaranja aerodroma i otkazivanja oko 60 letova.

Haos u Njemačkoj: Policija uhapsila 8 osoba, pokušali da provale na aerodrom
FOTO: STRINGER/EPA

Šest aktivista se “zalijepilo” za pistu, rekao je portparol policije, dodajući da je situacija sada pod kontrolom, a obe aerodromske piste otvorene su za dolaske i poletanja, prenosi Rojters.

Klimatska grupa Posljednja generacija, koja je organizovala slične proteste u prošlosti, saopštila je da je odgovorna za akciju u nizu postova na društvenoj mreži Iks.

Seli na pistu i blokirali saobraćaj

Grupa je saopštila da je šest njenih članova selo na asfalt aerodroma s ciljem da blokiraju avio-saobraćaj, kritikujući Berlin zbog subvencionisanja avio-kompanija na račun željeznice.

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fazer rekla je da će mere bezbjednosti na aerodromu biti revidirane.

Pročitajte još

– Ovakvim kriminalnim radnjama ugrožava se vazdušni saobraćaj i šteti zaštiti klime jer samo izazivaju prezir i bijes. Počinioci se moraju energično goniti – napisala je ona na platformi X.

Njemački ministar saobraćaja Folker Vising rekao je da su potrebni novi zakoni da bi se takve radnje kvalifikovale kao krivična djela, za koje su predviđene kazne do dvije godine zatvora, napominjući da ih važeći zakoni klasifikuju kao manje prekršaje.

Aerodrom bio potpuno zatvoren

Portparol aerodroma rekao je da je aerodrom bio potpuno zatvoren za polijetanje i slijetanje skoro dva sata.

Oko 11 letova je preusmjereno, oko 60 je otkazano, a kašnjenja su i dalje moguća, rekao je portparol.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu