Svijet

HAOS U ŠRI LANKI Demonstranti osvojili državničku palatu, premijer podnosi ostavku, predsjednik pobjegao (VIDEO)

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge potvrdio je danas da će podnijeti ostavku, poslije bjekstva predsjednika Gotabaje Radžapakse nakon protesta na kojima je tražena njegova ostavka.

HAOS U ŠRI LANKI Demonstranti osvojili državničku palatu, premijer podnosi ostavku, predsjednik pobjegao (VIDEO)
FOTO: NEWSWIRE 🇱🇰 @NEWSWIRELK/TWITTER/SCREENSHOT

Da bi se obezbijedio nastavak rada Vlade, uključujući bezbjednost svih građana, prihvatam najbolju preporuku lidera stranaka da se omogući rad Vlade koju će činiti predstavnici svih partija – napisao je on na Tviteru, prenio je TAS S.

– Da bih to olakšao, podnijeću ostavku na mjesto premijera – istakao je on.

Vikremesinge je svoju odluku saopštio nakon sastanka lidera političkih partija kojim je predsjedavao predsjednik parlamenta Šri Lanke Mahinda Japa Abejvardena.

Poslanik Harša de Silva, jedan od učesnika razgovora, rekao je nakon sastanka da se većina predstavnika političkih partija Šri Lanke složila da predsjednik Radžapaksa i premijer Vikremesinge podnesu ostavke.

Pročitajte još

Predsjednik parlamenta treba da preuzme funkciju privremenog predsjednika na najviše 30 dana, a parlament će izabrati predsjednika koji će obavljati tu funkciju u preostalom mandatu.

Pored toga, na sastanku je odlučeno da se imenuje privremena vlada sastavljena od predstavnika svih partija i da se u bliskoj budućnosti održe izbori.

Vest o ostavci premijera uslijedila je posle bjekstva predsjednika Gotabaje Radžapakse nakon protesta na kojima je tražena njegova ostavka.

Radžapaksa je očigledno napustio zemlju avionom, rekao je za TAS S bivši ambasador Šri Lanke u Rusiji Udajanga Veratunga koji se nalazi u Kolombu.

– Prema informacijama koje imam, on (predsjednik) je već napustio zemlju avionom – rekao je on i dodao da je predsjednik proslijedio pismo o ostavci svojim povjerljivim saradnicima.

U zavisnosti od situacije, pismo će biti objavljeno kasnije danas.

Prihvati notifikacije