Hronika

HAPŠENJE U LIVNU U akciji "Farmer" pala još jedna osoba zbog NEZAKONITE TRGOVINE kineskim traktorima

MUP Livanjskog kantona podnio je izvještaj Tužilaštvu u Livnu o počinjenom krivičnom djelu protiv 54-godišnjeg I.M. rođenom u Tomislavgradu, a nastanjenim u Sarajevu, zbog sumnje da je počinio krivično djelo “primanje nagrade ili drugog oblika za trgovinu uticajem”.

HAPŠENJE U LIVNU U akciji "Farmer" pala još jedna osoba zbog NEZAKONITE TRGOVINE kineskim traktorima
FOTO: PROFIMEDIA

U izvještaju se navodi da je imenovani koristeći se svojim utjecajem, predsjednika Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije i opreme iz donacije Narodne Republike Kine državi Bosni i Hercegovini kao i predsjednika Komisije za provjeru kapitalnih ulaganja, nezakonito sebi pribavio imovinsku korist.

Učinio je to način da je dvjema osobama s područja Glamoča obećavao da će omogućiti donaciju, tačnije traktore sa svim priključcima koje je u narednom razdoblju trebala donirati NR Kina.

Zauzvrat, spomenuti su dali 10 posto od vrijednosti traktora, kako bi dobili donaciju, navodi se u saopštenju MUP LK.

Širom Federacije BiH juče je počela zapljena kineskih traktora koji su nezakonito prodati, a što je utvrđeno u policijskoj akciji kodnog naziva “Farmer”. Ovi traktori su dio donacije iz Kine iz 2014. godine, a u okviru pomoći stanovništvu pogođenom u poplavama koje su se desile te godine.