Politika

HARADINAJ PRIJETI IZ PRIŠTINE "Ne dam Gazivode, ako bude sporazuma sa Srbijom RUŠIM VLADU"

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj traži od aktuelnog premijera Avdulaha Hotija da ne potpisuje danas popodne sporazum sa Srbijom, jer je predmet tog dokumenta i jezero Gazivode, čime Srbija dobija pristup navodno kosovskim resursima.

HARADINAJ PRIJETI IZ PRIŠTINE "Ne dam Gazivode, ako bude sporazuma sa Srbijom RUŠIM VLADU"
FOTO: Đ. KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA

Prema pisanjima portala Bota sot, očekuje se da ministri koji su iz Haradinajeve stranke AAK podnesu ostavke nakon potpisivanja sporazuma premijera Avdulaha Hotija sa Srbijom u Bijeloj kući. Samim tim, Haradinajeva stranka napušta vladajuću koaliciju.

Haradinaj je ranije ukazao da u prijedlogu sporazuma u Vašingtonu postoje i druge problematične tačke, kao što je mini “Šengen”, te i moratorijum na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama na godinu dana.

– Postoji još mnogo tačaka, ali jedina prepreka je pitanje Gazivoda za koje ne razumijem zašto bi bilo dio sporazuma sa Srbijom – kazao je on.

– To bi imalo teške posledice po sve političke odnose, jer AAK nije spremna na saradnju u vladi i u postizanju sporazuma kojim Srbija, čak i indirektno, dobija pristup kosovskim resursima – poručio je on.

FOTO: G. SRDANOV/RAS SRBIJA
FOTO: G. SRDANOV/RAS SRBIJA

Zaprijetio je da, ako se potpiše sporazum u kojem se pominju Gazivode, budućnost vladajuće koalicije neće biti izvjesna, što će se prema pisanjim Bota sot i ostvariti.

– Ako se bude potpisao ovaj sporazum i on bude sadržao pitanje Gazivoda moja stranka i ja, koji smo dio vladajuće koalicije, nećemo ga podržati, kazao je on.

Haradinaj navodi da su Gazivode sa 9,2 kilometara na teritoriji Kosova, a samo sa 2,7 kilometara u Srbiji.

– Tako je to jezero vodena granica između izmedju Kosova i Srbije. Smatramo da u trilateralnom sporazumu, čiji je dio Srbija, ne treba da bude riječi o budućnosti Gazivoda – objasnio je on.

Pročitajte još

Rekao je da je otvoren da razgovara o budućnosti Gazivoda sa američkim ministarstvom za energetiku, ali ne i da to bude dio sporazuma u kojem je Srbija potpisnica.

Prenio je da je razgovarao sa svim relevantnim vlastima o uklanjanju te tačke iz sporazuma, dodajući da je pominjanje Gazivoda u tom dokumentu neprihvatljivo.

– Apelujem na premijera Hotija da ne potpiše sporazum – kazao je Haradinaj.

Ukazao je da je svjestan svih činjenica, kao i da sporazum nema elemente međusobnog priznanja.

Podsjetio je da je na zahtjev Srbije uklonjena tačka 10 o međusobnim odnosima.