Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Haradinaj: U odboru za formiranje ZSO četvoro Srba

Politika
Autor:

Foto: Đorđe Kojadinović/RAS Srbija

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj rekao je danas da tim za osnivanja zajednice srpskih opština ima nekoliko odbora, a da je u upravnom odboru za izradu statuta četvoro Srba sa Kosova – dvoje sa sjevera i dvoje sa juga.

Haradinaj je na konferenciji za novinare poslije sjednice vlade samoproglašenog Kosova, rekao da će izrada Statuta biti realizovana preko ove četvorke iz upravnog odbora, ali i naveo da je Ustavni sud taj koji će odlučiti da li je ono što je pripremljeno u skladu sa kosovskim zakonima, prenose beogradski mediji.

– Poslije imamo implementacioni tim koji vodi Avni Arifi, i u njemu je više učesnika. Većina su Albanci, ali može da bude i ostalih. Ima i jedan savjetodavni tim, a tu smo predvidjeli međunarodne eksperte. Izradu statuta sprovodi tim od četvoro, koji je dogovoren ranije, a razmatranje postignutog sprovode naš tim za dijalog, i Arifi – rekao je Haradinaj.

Portparol EU Maja Kocijančič rekla je juče da će zajednica srpskih opština biti formirana u skladu sa kosovskim zakonima i da će “primjedbe i zaključci ustavnog suda na Kosovu poslužiti kao osnova za dalju razradu Statuta zajednice srpskih opština”, na šta su reagovali zvaničnici Srbije tvrdnjama da Briselskim sporazumom nije tako dogovoreno.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zapitao je danas odakle proizlazi pravo ustavnog suda samoproglašenog Kosova da jednostrano poništava odredbe i principe dogovorene Briselskim sporazumom o uspostavljanju zajednice srpskih opština.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO