Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

HAŠKI TRIBUNAL Statusna konferencija u slučaju Ratka Mladića, zdravstveno stanje najvažnije za odbranu

Politika
Autor:

Foto: RAS Srbija

U Hagu će danas pred Mehanizmom, nasljednikom Haškog tribunala, biti održana statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, a pitanja njegovog zdravlja biće najvažnija za odbranu.

Generalov sin Darko Mladić rekao je Srni da je to redovna statusna konferencija na kojoj će biti razmatrana statusna pitanja, kao i prošli put.

– U odnosu na prošli put, nemamo nikakvih izmjena. Njegovo stanje nije se promijenilo ni nabolje, ni nagore, tako da u ovom trenutku nema nikakvih specijalnih novosti – rekao je Darko Mladić.

On ističe da ne može da govori više detalja zato što će veći dio statusne konferencije biti, vjerovatno, na zatvorenoj sjednici, kao i da će pitanja zdravlja u ovom trenutku biti najviše bitna za odbranu.

– U vezi sa statusom odbrana ima svoje teme, ali za porodicu je najvažnije pitanje zdravlja – rekao je Darko Mladić.

Statusna konferencija zakazana je od 15.00 do 16.00 časova.

Iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, koji je nasljednik Haškog tribunala, saopšteno je da je prethodna statusna konferencija održana 13. juna i da je general Mladić u pritvorskoj jedinici UN, gdje čeka odluku povodom žalbe koju je uložio na presudu Sudskog vijeća.

U odluci se navodi da statusna konferencija, uz saglasnost generala Mladića u pisanoj formi, može biti održana bez njegovog prisustva ili uz njegovo učešće putem telekonferencije, ukoliko on to želi.

Generala Ratka Mladića (76) Haški tribunal je nepravosnažno osudio na doživotni zatvor za zločine u BiH u minulom ratu. Na prvostepenu presudu žalbu su uložili i Mladićeva odbrana i haško tužilaštvo.

Poslije ulaganja žalbi i razmjene pisanih argumenata odbrana generala Mladića i haško tužilaštvo u dogledno vrijeme trebalo bi da žalbe usmeno obrazlože pred sudijama.

General Mladić je u pritvoru u Hagu od ljeta 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine. Prvostepenom presudom od 22. novembra 2017. godine osuđen je na doživotni zatvor.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO