Politika

HDZ BiH: U interesu svih je da izborni pobjednici formiraju vlast

Hrvatska demokratska zajednica BiH pozvala je danas političke partnere da se vrate dijalogu i da izborni pobjednici formiraju vlast kako bi se ubrzao evroatlantski put BiH, ističući da ovakvo stanje nikome ne odgovara, da se BiH gura u još dublju političku krizu, udaljava od evroatlantskih integracija i sprovođenja ključnih reformi.

HDZ BiH: U interesu svih je da izborni pobjednici formiraju vlast
FOTO: M.SMAJKIĆ/RAS SRBIJA

HDZ u saopštenju ističe da predstavnici hrvatskog naroda nemaju nikakvih nedoumica oko članstva BiH u EU i NATO-u, te provođenja ključnih reformi kako bi se osigurala stabilnost, napredak i bolji životni standard, ali da partneri na bošnjačkoj i srpskoj stani imaju pravo na različite poglede vezane za budućnost BiH.

Moramo se maksimalno uvažavati, te kroz zajedništvo i istinsku zaštitu konstutitivnih naroda graditi modernu i evropsku BiH. Upravo potpisani Principi za uspostavljanje vlasti su pravi primjer kompromisa i realnog promišljanja šta je zaista BiH, te se moraju hitno realizovati. To je pravi put i jedino rešenje – poručuju iz HDZ BiH.

U saopštenju se podsjeća da potpisivanje Principa za formiranje Savjeta ministara BiH, dogovorom predsednika SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, izbornih pobjednika Opštih izbora 2018. godine, nažalost, nije rezultirao novom vlašću i realizacijom dogovora. Ostala je samo želja za napretkom i insistiranje hrvatske strane na kompromisu.

– Nakon isteka dogovorenog roka od 30 dana, ponavljamo, rješenje isključivo može biti dogovor i kompromis, na šta zvaničnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH skoro godinu dana pozivaju. Odgovornim pristupom moramo omogućiti da izborni pobjednici uspostave vlast, što je u interesu svih konstitutivnih naroda i građana BiH – navode iz HDZ-a.