Digitalna Srpska

HeloAp je privatna društvena mreža bez oglasa

Dvoje ranijih zaposlenih u Vocapu pojavili su se sa novom privatnom društvenom mrežom koja se zove Heloap (HalloApp).

HeloAp je privatna društvena mreža bez oglasa
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Aplikacija se reklamira kao „prva mreža stvarnih odnosa“

Od ponedjeljka svako može da preuzme i prijavi se za ovu aplikaciju u Epl prodavnici i Gugl plej prodavnici. Postoje mnoge paralele između HeloAp-a i Vocapa: aplikacija je dizajnirana za grupno ili individualno četovanje sa bliskim prijateljima i porodicom, jedini način na koji možete pronaći ljude je poznavanje njihovog broja telefona, poruke su šifrovane i nema oglasa. Iako su drugi startapovi tokom godina pokušavali i nisu uspjeli da izgrade uspješne društvene mreže za bliske prijatelje, prethodni poslovi dvojice suosnivača HeloAp-a, Neraja Arora i Majkl Donahju, čini ovaj najnoviji napor zapaženim.

Obojica su radili u Vocapu prije i nakon što ga je Fejsbuk kupio za 22 milijarde dolara. Arora je bio glavni direktor Vocapa do 2018. godine i ključna figura u pregovorima o Fejsbuk ugovoru. A Donahju je bio direktor inženjeringa gotovo devet godina prije nego što je 2019. napustio Fejsbuk. I Arora i Dobahju nisu željeli da budu intervjuisani za ovu priču, navodeći želju da se izbjegne pažnja štampe tako rano u životu aplikacije. HeloAp je podijeljen na četiri glavna taba – početni fid postova vaših prijatelja, grupnih četova, pojedinačnih četova i podešavanja – i njegova ukupna estetika je vrlo minimalna. Ne postoje algoritmi za sortiranje postova ili grupnih četova. Arora je izložio filozofiju koja stoji iza HeloAp u objavi na blogu kompanije u ponedjeljak, u kojoj je pozicionirana kao protivotrov tradicionalnim društvenim mrežama vođenim angažmanom.

Pročitajte još

„Zamislite da su vaši prijatelji na mreži bili vaši pravi prijatelji“, napisao je. „Zamislite da vaš fid nije popunjen ljudima i postovima do kojih vam nije bilo stalo. Zamislite da prolazite kroz značajne trenutke i vidite ono što ste željeli da vidite – a ne ono što algoritam želi da vidite. Zamislite da vas ne tretiraju kao proizvod “. Iako objava na blogu ne imenuje konkretno Fejsbuk, nije tajna da su dvojica osnivača Vocapa, Jan Kum i Brajan Akton, ostavili Fejsbuk zbog neslaganja oko planova za unovčavanje Vacapa oglasima. Vacap još uvijek nema oglase, ali Fejsbuk je nedavno pokrenuo preduzeća da prodaju robu i komuniciraju sa kupcima u aplikaciji, piše PC Press.

Prihvati notifikacije