Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

HERCEGOVCI SIJU I SADE PUNOM PAROM Odlaze iz grada na selo da smanje međusobne kontakte

Regioni
Autor:

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Trebinjski “Agrarni fond” podijelio je 377 paketa sjemena za proljetnu sjetvu stanovnicima gradskih mjesnih zajednica koji su se javili na poziv ovog fonda. Onima koji nemaju zemlju, a žele da se bave poljoprivredom biće dodijeljeno besplatno zemljište u ovoj godini.

U paketima sjemena bilo je po 25 kilograma krompira, kao i luk i grašak, a vrijednost jednog paketa je oko 100 KM.

Prema riječima direktora “Agrarnog fonda” Veselina Dutine, odziv je bio veliki, a javni poziv je raspisan kako bi se smanjili kontakti ljudi u gradskom području s ciljem prevencije virusa korona.

On najavljuje da će uskoro biti podijeljen rasad paprike i paradajza.

-U sopstvenom rasadniku Agrarni fond ima 15 hiljada sadnica paprike i paradajza, koji će biti podijeljeni poljoprivrednicima. Imamo i preko dvije hiljade sadnica smokava, nara i maslina, ali one će prispjeti za sadnju u voćnjacima tek naredne godine – objašnjava Dutina.

Poziv za besplatne parcele

S ciljem ublažavanja negativnih posljedica virusa korona ovaj fond i grad Trebinje pozvali su i sve zainteresovane porodice iz Trebinja koji nemaju obradivo poljoprivredno zemljište u svom posjedu da se jave radi besplatne dodjele parcela za povrtarsku proizvodnju.

Za programe podrške poljoprivrednim proizvođačima, posredstvom Agrarnog fonda, ove godine obezbijeđeno je 300 hiljada KM iz gradskog budžeta, što je, do sada, najveće izdvajanje za agrar.

Savez istočnohercegovačkih opština i grada Trebinja nedavno je dao preporuke da se privede namjeni sve rapoloživo poljoprivredno zemljište, bez obzira na vlasničku strukturu.

-Naš cilj je da bude obrađeno što više poljoprivrednih površina na kojima će biti zasađene što veće količine jednogodišnjih poljoprivrednih kultura. Kad imamo hranu biće lakše, neće biti problem da je Hercegovina pokloni, a možda će joj trebati i pomoći – navodi Luka Petrović, izvršni direktor Saveza hercegovačkih opština i grada Trebinja.

Luk i krompir

U trebinjskim poljoprivrednim apotekama nema sjemenskog krompira i luka, dok sjemena za druge poljoprivredne kulture ima dovoljno. Za sada ima i organskog i vještačkog đubriva, a cijene nisu rasle.

Kako kažu u poljoprivrednim apotekama, krompir i luk se najčešće prodaju do kraja aprila, a ove godine je sve prodato u martu, jer je zbog virusa korona, pomalo, zavladala panika, a ima i onih koji će, poslije više godina pauze, ovog proljeća ponovo zaorati njive.

-Ove sezone je, inače, bilo manje luka na tržištu koji se uvozi iz Holandije. Organsko đubrivo se uvozi iz Italije, još ga imamo u prodaji, ali zalihe kod dobavljača nisu velike – kaže agronom Dragan Bukvić iz trebinjske Poljoprivredne zadruge.

On dodaje da su cijene sjemenskog krompira koji se uvozi iz Holandije ove sezone bile niže i do 15 pfeniga u odnosu na lani, dok su cijene luka od skoro četiri KM po kilogramu bile nešto više zbog nedostatka sjemena ove povrtarske kulturne na tržištu.

I Nevesinjcima besplatno parče zemlje

Opština Nevesinje će porodicama koje u svom vlasništvu nemaju obradivo zemljište besplatno dodijeliti parcele za povrtarsku proizvodnju tokom ove godine. Rok za prijavu je istekao danas, a nakon provedene ankete lokalna zajednica će zemljište privesti namjeni.

Kao vanrednu mjeru podrške, resorno ministarstvo i opština Nevesinje podijeliće 200 paketa sjemenskog materijala za zasnivanje proizvodnje za vlastite potrebe.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO