Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

HEROJSKI PODUHVATI PILOTA Spasili su na stotine života uz pomoć NAJNEVJEROVATNIJIH MANEVARA (VIDEO)

Svijet
Autor:

Foto: CBS News/Youtube/Screenshot

Ruski piloti su proglašeni herojima i dobili ordenje zbog nevjerovatnog slijetanja na kukuruzno polje i spasavanje života 234 putnika i članova osoblja.

Ruski piloti Damir Jusupov i Georgi Murzin 15. avgusta 2019. prizemljili su avion u polje kukuruza nakon što je u sudaru s jatom ptica letjelica ostala bez motora, piše RT prenosi Blic.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da je povrijeđeno 23-oje ljudi, ali da niko nije poginuo. Državna televizija prozvala je taj manevar “čudom iznad Ramenskoja”.

U pitanju je bio rijedak i težak manevar, a u ovom tekstu ćemo se podsjetiti još nekih herojskih podviga hrabrih pilota.

Let iz Jakutije do Moskve

Avion “Alrosa er” 7. septembra 2010. putovao je od istočne ruske regije Jakutije ka Moskvi sa 72 putnika. Na visini 10.600 metara, iznad tajge, kapetan Jevgenij Novoselov primijetio je da autopilot nije u funkciji. Uskoro je sva elektronika u kokpitu počela da otkazuje.

Bez električne energije, pumpi goriva ili opreme za sletanje, posada je bila u trci s vremenom da spriječi pad aviona. Iznenada, među oblacima se pojavila rupa kroz koju je pilot uočio rijeku, šumu i poslije toga – pistu. Bio je to aerodrom van funkcije s pistom nespremnom da primi takav avion, ali ispostavilo se da je to bio spas.

Kada je posada uspjela da prizemlji letjelicu, ona je skliznula s piste 164 metra. Nevjerovatno, ali niko od 81 osobe u avionu nije povrijeđen.

Čudo na rijeci Hadson

Avion “erbas A320” aviokompanije “US ervejza” s pilotom Česlijem Salenbergom je 15. januara 2009. po poletanju izgubio oba motora.

Udar u jato gusaka uzrokovao je prestanak rada motora, a avion je počeo da jedri, postepeno gubeći visinu. Salenberger je u prvi mah pokušao da vrati avion na aerodrom s kojeg je poletio, ali je shvatio da neće uspjeti u tome, pa se odlučio na riskantan potez – sletjeti na ledenu vodu rijeke Hadson u Njujorku.

Zahvaljujući čamcima koji su ih vadili iz hladne vode, preživjelo je svih 155 putnika, a kompletna posada za herojstvo je nagrađena medaljama.

Jedrenje prema Gimliju

Avion “Er Kanade” na letu od Montreala do Edmontona 23. jula 1983. krstario je na visini 12.500 metara kada su, bez upozorenja, instrumenti u kokpitu prestali da rade, dok je “boing 767-233” ostao bez goriva. Avion nije imao električne energije, izuzev one za turbinu.

S minimumom raspoložive opreme koja bi letjelici omogućila osnovnu brzinu i visinu, avion je počeo da usporava. Turbina je iznenada oslabila, što je hidraulične kontrole činilo još težima za rukovanje. Uprkos svemu, posada je uspjela bezbjedno da sleti na aerodom industrijskog centra Gimli, bez povrijeđenih putnika.

Istraga je pokazala da avion pri poletanju nije imao dovoljno goriva, a razlog je bio u nesporazumu u vezi s tek prihvaćenim mernim sistemom koji je zamijenio stari.

Slijetanje na dva točka

Glavni varšavski aerodrom “Šopen” 10. januara 2018. bio je zatvoren na četiri sata zbog prinudnog sletanja aviona “LOT Poliš Erlajnsa” koji je dolazio iz Krakova.

Pilot aviona, u kojem je bilo 59 putnika, bio je primoran da preduzme neuobičajenu poziciju za sletanje, bez upotrebe prednjeg točka. Ali, iskusni profesionalac je sletio, a nijedna osoba u avionu nije povrijeđena.

Bez dijela motora

Putnici na letu “Junajted erlajnsa” od San Franciska ka Havajima 14. februara 2018. primijetili su da je s jednog od motora otpao dio.

Počele su objave fotografija motora “boinga 777”, ali, srećom, niko nije povrijeđen, a avion je sletio bez posljedica.

Eksplozija motora

Temi Džo Šulc, jedna od prvih pilotkinja u istoriji američke mornarice i prva koja je letjela lovcem F-18, odgovorila je na naizgled nemoguć izazov da prizemlji putnički avion nakon katastrofalnog kvara motora koji se desio 2018. godine.

Jedan od motora eksplodirao je i razbio prozor na avionu, pri čemu je 43-godišnja žena izgubila život nakon što je gotovo “isisana” iz letjelice. Međutim, osim nje, svh ostalih 148 putnika i članova posade je preživjelo, zahvaljući pilotu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO