Društvo

HIGIJENA PRIORITET U ZAŠTITI ZDRAVLJA DJECE Donacija 28.978 litara sredstva za dezinfekciju školama širom BiH

Unicef u BiH, uz podršku Agencije za međunarodni razvoj (USAID), tokom avgusta dodijeliće 28.978 litara sredstva za dezinfekciju i sapuna za ruke školama širom BiH.

HIGIJENA PRIORITET U ZAŠTITI ZDRAVLJA DJECE Donacija 28.978 litara sredstva za dezinfekciju školama širom BiH
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ova donacija u iznosu više od 124.000 KM dio je projekta “Prevencija i odgovor na kovid 19 u BiH”, koji je podržan od USAID, navodi se u zajedničkom saopštenju Unicefa i Usaida.

U saopštenju se podsjeća da pred početak nove školske godine sve škole moraju biti dodatno opremljene, kako bi bile u skladu sa bezbjednosnim smjernicama vezanim za virus korona.

Unicef zajedno sa Usaidom, kako se navodi, nastavlja da pruža podršku obrazovnim vlastima u osiguravanju bezbjednosti djece, nastavnika i osoblja protiv pandemije kovida 19, jačanjem resursa.

– Postoje uvjerljivi dokazi o negativnim učincima zatvaranja škola na učenje, bezbjednost, zdravlje i dobrobit djece. Takođe, znamo da zatvaranje škola povećava rizik od napuštanja škole djece i mladih iz siromašnih porodica. Ponovo otvaranje škola na siguran način mora biti prioritet, jer u protivnom možemo biti svjedoci kolapsa već postignutog napretka u obrazovnim sistemima – poručila je predstavnica Unicefa u BiH Rovna Kan.

FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA

Prema njenim riječima, u fokusu odluke o ponovnom otvaranju škola treba biti najbolji interes za svako dijete i upravo zato Unicef u saradnji sa Usaidom čini napore kako bi škole bile bezbjedno mjesto za djecu.

U saopštenju se ističe da je higijena ruku prioritet u zaštiti zdravlja djece, nastavnika i školskog osoblja.

– Čak i prije pandemije virusa korona, 818 miliona djece širom svijeta nije imalo osnovne uslove za pranje ruku u svojoj školi, a 355 miliona je išlo u škole koje su imale prostorije sa vodom, ali ne i sapune – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Unicef širom svijeta zagovara među vladama, donatorima i partnerima da škole budu među prvim institucijama koje će biti ponovo otvorene poslije pandemije kovid 19, obezbijede jednak pristup kvalitetnom učenju za najranjiviju djecu, između ostalog, i kroz ulaganje u digitalnu povezanost za svako dijete, da zaštite i povećaju budžete za obrazovanje i da osiguraju da su sredstva usmjerena na najranjivije.

– Virus korona je pružio jedinstvenu priliku da se ponovo osmisle načini učenja takvog da svako dijete stekne vještine koje su mu potrebne za uspjeh u životu i radu – navodi se u saopštenju.