Iz našeg ugla

Hiljade policajaca, a stanje nikad gore

U BiH postoji 16 policijskih agencija koje se brinu o bezbjednosti građana.

nikola morača NOVINAR
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U BiH svakog mjeseca platu prima 12 ministara unutrašnjih poslova.

Na nivou BiH, uspostavljene su tri policijske agencije, Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Na nivou Federacije BiH, postoji FUP, dok je za sprečavanje krivičnih djela i održavanje javnog reda i mira u Republici Srpskoj zadužen MUP.

Te poslove u Brčko distriktu obavlja Policija Brčko distrikta BiH, dok na kantonalnom nivou, u sklopu Federacije postoji 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Na teritoriji Republike Srpske postoji 10 policijskih uprava koje ukupno broje 81 policijsku stanicu, dok na teritoriji Federacije BiH djeluje oko 40 policijskih uprava sa 80 policijskih stanica.

U proteklih sedam dana u BiH počinjena su najteža krivična djela i uhapšeni su visokorangirani policijski službenici.

Brutalno ubistvo u Banjaluci, rekordna pljačka dva miliona maraka u Banjaluci, razbojništvo u Sarajevu, pljačka 250.000 maraka u Doboju, ubistvo i samoubistvo u Foči, ubistvo i samoubistvo u Gradačcu, napad na navijače banjalučkog Borca u Tuzli.

Istovremeno u akciji “Crna kravata 2” uhapšen je sam vrh Federalne uprave policije koji se dovodi u vezu sa narkokartelom “Tito i Dino”.

Javnost sa razlogom postavlja pitanje šta je posao 16 policijskih agencija u BiH.

Pročitajte još

Da li one služe za uhljebljavanje stranačkih kadrova ili za očuvanje javnog reda i mira i bezbjednosti građana.

Ako se građani svakodnevno osjećaju nesigurnima, a sa druge strane sam vrh policije se hapsi zbog veza sa narkokartelima, onda policijske agencije ne rade svoj posao po slovu zakona.

Ako migranti koji dođu u Banjaluku godinama tvrde da ih pljačkaju muškarci u uniformama policije, onda je to crveni alarm koji bi u svakoj normalnoj zemlji trebao imati prioritet u rješavanju.

Ako razbojnici u po bijela dana i to godinama nekažnjeno pljačkaju stotine hiljada i milione maraka u najvećem gradu Republike Srpske, onda građani imaju pravo da se pitaju da li je policija u stanju da ispunjava svoje osnovne zadatke ili se nešto pod hitno treba mijenjati.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu