Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

HITLEROVO SKRIVENO BLAGO Ratni dnevnik nacističkog oficira otkriva gdje se nalazi ukradeno zlato

Svijet
Autor:

Foto: Arhiva/RAS Srbija

Otkriven je ratni dnevnik nacističkog oficira koji tvrdi kako su stotine kamiona natovarene zlatom, opljačkanim umjetninama i drugim skupocjenostima skrivene širom Poljske.

Dnevnik, koji je pisao SS oficir imena Egon Olenhauer, tvrdi kako je Adolf Hitler naredio da se 260 kamiona prepunih blagom sakrije na 11 lokacija u Poljskoj da ih ne bi našla sovjetska armija. Olenhauer je bio ključna figura u operaciji, djelujući kao “spoj” između SS oficira i lokalnih aristokrata koji su htjeli sakriti blago. Ako je suditi po dnevniku, koji je decenije proveo u 1.100 godina staroj masonskoj loži u njemačkom gradu Kvedlinburgu, samo jedna lokacija ima 28 tona zlata iz banke Trećeg rajha koja je bila u Breslau, današnjem Vorčlavu.

Druge lokacije sadrže zlatne kovanice, medalje, nakit i druga blaga koja su bogataši dali lokalnim nacistima na čuvanje. Dnevnik kaže da je na jednom mjestu i čitava kolekcija slika ukradenih iz Francuske, od Botičelija, Rubensa, Karavađa, Monea, Direra, Rafaela  i Rembranta.

Za treći plijen tvrdi kako su u pitanju vjerski objekti pokradeni širom svijeta da bi bili dokaz Hitlerovim rasnim teorijama.

Roman Furmaniak iz fondacije “Schlesische Brücke”, u čijem je vlasništvu dnevnik sada, rekao je kako su “prije deset godina, nakon mnogo pregovora, iz lože pristali dati dnevnik nama u ruke”.

– Moralo se sačekati sa objavom podataka jer se čekalo da svi koji imaju ikakve veze sa dnevnikom ili onome o čemu on govori budu pokojni, to je bio dogovor sa masonima – kazao je Furmaniak.

Pet različitih institucija verificiralo je autentičnost dnevnika, piše Dejli mejl.

Htjeli smo da se vrijeme objavljivanja informacija poklopi sa stotom godišnjicom slobodne Poljske, kao i 1.100. godišnjicom lože. Njihova je želja da, ako je moguće, predmeti budu “spojeni” sa nasljednicima. To vjerovatno neće biti moguće u svakom slučaju, ali mi ćemo dati sve od sebe – rekao je Furmaniak.

Fondacija sada monitorira sva mjesta nabrojana u dnevniku kako bi ostala sigurna. Darius Franc Dzieviatek, osnivač fondacije, kaže kako je jedna od lokacija bunar u parku palate, a druga na dnu jezera palate. Druge lokacije su sarkofag na dnu rijeke, tajna soba i između dva zida jedne palate.

Istoričarka Džoana Lamparska kaže kako je “dnevnik jako zanimljiv jer sadrži mnogo detalja o tome što se događalo na kraju rata u Šlesiji, kao i informacije gdje planiraju sakriti stvari”, prenosi Express.hr.

– Prema mom mišljenju, neće pronaći blago. Da ti ljudi stvarno znaju gdje se nalazi neko blago, ne bi se ovako ponašali. Iako dnevnik možda nije lažan još se mnogo posla mora odraditi – kaže Lamparska.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO