Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Hljeba i klovnova

Kolumne
Autor:

Foto RAS arhiva

U nedostatku ideja za predizborne slogane, političke partije u Srpskoj mogle bi da se posluže starom rimskom izrekom, ali i političkim trikom, koji glasi „hljeba i igara“.

U političkoj teoriji, riječ je o metafori koja opisuje metod vlasti (politike uopšte) da obezbijedi podršku stanovništva tako što im zabavom skreće pažnju sa važnih pitanja. Pošto je narod i sada gladan hljeba, a obožava da se divi klovnovima, zašto bi stranke smišljale tobože jake parole, kada je dovoljno da umjesto toga samo javno kažu ono što stvarno misle i rade.

Slogani ne donose pobjedu na izborima, ali mnogo govore o stanju duha onoga ko stoji iza njih. Ako je suditi na taj način, onda je u političkim partijama u RS odavno nastupila opšta apatija, jer je ono što sada gledamo samo dorađena kopija mnogih dosadašnjih kampanja. Osim uobičajenih fraza o pravdi, dostojanstvu i zaposlenju, svi se utrkuju da u slogan uguraju „Srpsku“, valjda računajuči da su oni jedini njeni zaštitnici, pri tom se ne plašeći da bi tako mogli da ogade i Srpsku i srpstvo svima onima koji nisu sa njima.

Prema riječima stručnjaka za marketing (koji se vode logikom, a ne emocijama), SNSD je promašio sa sloganom „Pod zastavom Srpske“ jer je opštepoznata činjenica da su oni pod tom zastavom više od deceniju, a sada se, valjda, od njih očekuje korak dalje. Šta tek reći za SzP, koji je sloganom „Dan pobjede Srpske“ već sada proglasio pobjedu 7. oktobra.

Ako još SDS nastavi da bježi od svoje državotvorne uloge i oglasi se sloganom „Sviće“, to neće biti ništa drugo nego nastavak poruke njihovog prije četiri godine poraženog kandidata za predsjednika RS Ognjena Tadića, koji je tada poručio: „Laku noć, Republiko Srpska“.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO