Politika

HOĆE LI BiH DOBITI JOŠ JEDNOG MINISTRA Bećirović bi zdravstvo liječio novim ministarstvom

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda BiH Denis Bećirović (SDP) smatra da je potrebno formirati ministarstvo zdravstva na nivou BiH i da bi time bili riješeni svi problemi zdravstvenog sistema u zemlji.

HOĆE LI BiH DOBITI JOŠ JEDNOG MINISTRA Bećirović bi zdravstvo liječio novim ministarstvom
FOTO: KLIX/RAS SRBIJA
Denis Bećirović

Bez obzira što po Ustavu zdravstvo nije u nadležnosti BiH, Bećirović je preduzeo prve korake, te je u parlamentarnu proceduru uputio izmjene odnosno dopune dva zakona Zakona o Savjetu ministara BiH i Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH.

Zakonodavno-pravni sektor PS BiH već je dao zeleno svjetlo, odnosno rekao da su zakoni napisani u skladu s pravilima za izradu propisa, a sada je sve na parlamentarnim domovima.

Bećirović podsjeća da je oblast zdravstva u BiH, prema trenutnim ustavnim rješenjima, u nadležnosti Republike Srpske, u podijeljenoj nadležnosti FBiH i kantona, te u nadležnosti Brčko distrikta.

Kako kaže, ključni problemi zdravstvenog sektora u BiH su neujednačen pristup zdravstvenoj zaštiti na cijeloj teritoriji BiH, nizak nivo kvaliteta usluga, nedostatak povjerenja stanovništva u zdravstveni sektor i korupcija u zdravstvu.

– Veliki problem predstavlja i neadekvatan i netransparentan sistem finansiranja, te velika akumulirana uzajamna dugovanja ustanova u sistemu zdravstvene zaštite, kao i dugovanja prema dobavljačima, uglavnom za lijekove i medicinska sredstva. Zato je jasno da se više ne smije čekati sa reformama i da se pod hitno mora formirati ministarstvo zdravstva BiH, koje bi preduzelo odgovarajude mjere na uklanjanju, ili bar ublažavanju, posljedica ovakvog stanja, te stvaranju pretpostavki za budući razvoj cjelokupnog sistema, a na taj način i za veći nivo zdravstvene zaštite stanovništva u cijeloj BiH – naveo je Bećirović u obrazloženju.

Pročitajte još

Iako zagovara imenovanje još jednog, desetog ministra u Savjetu ministara BiH, zanimljivo je da Bećirović tvrdi da usvajanje ovakvog zakona ne iziskuje dodatne troškove iz budžeta BiH.

Prema planovima Bećirovića, ministarstvo zdravstva BiH bilo bi nadležno, između ostalog, za razvijanje sistema kvalitetne zdravstvene zaštite u BiH, usklađivanje zdravstvenog sistema BiH sa standardima EU, poslove iz oblasti zaštite od zračenja i radijacione bezbjednosti, upravljanje medicinskim otpadom.

Nenad Stevandić, predsjednik Srpskog kluba poslanika u Predstavničkom domu BiH i zamjenik direktora UKC RS, smatra da Bećirovićeva inicijativa nema nikakve veze sa zdravstvenim sistemom, nego sa pokušajem „uništavanja institucija Srpske“.

FOTO; DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO; DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

– Bećiroviću je jasno da sistem zdravstva ne funkcioniše zbog nesaradnje kantona i neregulisanih obaveza između njih i Federalnog ministarstva zdravlja. A, to se ne može riješiti tako što će se ukidati Ministarstvo zdravlja RS, nego poboljšati vlastita organizacija. Ne može RS, koja je sjajno organizovana u bolničkom i u vanbolničkom sistemu, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, da bude žrtva katastrofalne organizacije na nivou FBiH. Ne može se ono što je dobro udruživati sa onim što nije dobro da bi bilo funkcionalno. Denis Bećirović se ponaša klasično, po stereotipu koji oni guraju od 1992, i nema nikakve veze sa onim što je funkcionalno zdravstvo, nego sa onim što je politički projekat uništavanja institucija RS. Neka Srpsku, koja funkcioniše, ostave na miru, ili neka se barem na nju ugledaju – kaže Stevandić za Srpskainfo.

Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH, Snježana Novaković Bursać, smatra da je takav populizam, kao što je inicijativa Denisa Bećirović, teško i komentarisati.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Snježana Novaković Bursać

– To su toliko besmislene inicijative, ali ukoliko moram da kažem, tu nema ni slova uporišta u Ustavu. Mi imamo namjeru da jačamo svoj zdravstveni sistem u koji smo kao RS toliko uložili i koji nama kao Republici toliko znači – kaže Novaković Bursać, koja je i pomoćnica direktora Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotovića“ u Banjaluci.

Stanić: Ne mogu dva neuređena sistema da naprave uređen

Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS Slobodan Stanić takođe je protiv ministarstva zdravstva na nivou BiH, ali za to ima drugačiju argumentaciju.

– Ne mogu se dva neuređena sistema kompilirati, pa dobiti treći sistem uređen. Znači, puna nadležnost u zdravstvu je data entitetima. Oni moraju i mogu da srede svoj zdravstveni sistem, a time neće biti potrebe za formiranjem bilo kakvog zajedničkog ministarstva – kaže Stanić za Srpskainfo.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Naglašava da i sada postoji saradnja u BiH u oblasti zdravstva, i to u okviru Ministarske konferencije, koja funkcioniše pri Ministarstvu civilnih poslova BiH.

– Konferenciju predstavljaju ministar civilnih poslova BiH, predstavnik Kancelarije za zdravstvo Distrikta Brčko, ministar zdravlja i socijalne zaštitet RS i federalni ministar zdravstva. Nepotrebno je bilo šta mimo toga. Svako ima punu nadležnost da uredi svoj sistem i treba da ga uredi, s tim da postoje elementi koji se zaista moraju koordinisati, a tu ulogu ima Ministarstvo civilnih poslova na Ministarskoj konferenciji – poručuje Stanić.