Biznis

Hoće li biti POVEĆAN POREZ NA PIĆA sa puno šećera: U nekim zemljama ova mjera veoma uspješna

Njemačka razmatra uvođenje većih poreza na pića bogata šećerom, nadajući se da će smanjiti broj gojaznih, dijabetičara, kao i broj preranih smrti.

Velika štetnost gaziranih sokova na organizam
FOTO: ZDRAVLJEPRESVEGA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ova mjera već se pokazala uspješnom u drugim zemljama, gdje je dovela do smanjenja potrošnje takvih pića.

Povećanje poreza na šećerana pića moglo bi da ima značajan uticaj na javno zdravlje. Čisti, rafinirani šećer je nepoznanica u prirodi, a njegova konzumacija je povezana sa brojnim zdravstvenim problemima. Evropljani su se prvi put susreli sa šećerom kao proizvodom iz šećerne trske, što ga je činilo skupim i teškim za transport.

Pročitajte još

Pruski kralj Fridrih Drugi Veliki podstakao je istraživanje alternativnih izvora šećera, s obzirom na visoku cijenu i problem transporta. Franc Karl Ahard, samouki naučnik i izbjeglica iz Francuske, prihvatio se ovog zadatka. Ahard je već bio poznat po brojnim “otkrićima”, uključujući ideju o korišćenju električne energije za povratak sluha gluvima.

Ahard je bio optimističan u vezi sa svojim istraživanjima, tvrdeći da je pronašao način da se šećer dobije iz domaćih biljaka. Ovo bi moglo da smanji zavisnost Prusije od uvoza šećera i da pruži jeftiniju alternativu za potrošače.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu