Banjaluka

Hoće li pasti dogovor oko PAPRENE CIJENE gradskog prevoza: Grad za pojeftinjenje, prevoznici imaju svoje uslove

Već neko vrijeme se priča i najavljuje pojeftinjenje cijene karata u gradskom prevozu.

putnici ulaze u autobus
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Trenutno košta 2,30 KM za jednu vožnju, dok je mjesečna karta za radnike 57 KM, što predstavlja veliki udar na novčanike Banjaluke već skoro devet mjeseci od kada su uvedene nove cijene. 

Banjalučani su unazad nekoliko godina ogorčeni zbog sve lošijeg javnog prevoza. Smatraju da priča o odlasku stanovništva ne pije vode i da je jedini razlog manjeg broja putnika loš gradski prevoz, sa veoma visokim cijenama.

– Vozila sam se svaki dan i na posao i nazad i imala mjesečnu kartu. Odustala sam od njega jednog ljetnjeg dana kada sam ušla i osjetila vruć vazduh, bez klime i ičega. Pritom, u njemu izgledamo kao vreća krompira kako se vozi. Imala sam tada osjećaj da su konstantno jedni te isti autobusi, koji su baš loši – istakla je Jelica P. iz Borika.

Konstantno kašnjenje

Mještanin Obilićeva Marko Š. za Srpskainfo je istakao da se vozi gradskim prevozom unazad pet godina, kada se i doselio u Banjaluku, i da u tih pet godina nije primjetio apsolutno nikakvo poboljšanje u vidu gradskog prevoza.

– Suviše loše, stvarno. Kasne konstantno, nikada ne znam kada će doći na stanicu, pritom su skoro svi vozači prilično nervozni. Ne mogu sačekati ni 10 sekundi na stanici da uđe neko, ali da kasne, to mogu – rekao je Marko.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, tražiće na narednom sastanku s autoprevoznicima smanjenje cijena karata gradskog prevoza.

Draško Stanivuković - intervju
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On kaže da permanentno prate cijene goriva i u ovom trenutku smatraju da postoji opravdanost za ovakav zahtjev.

– Nakon odluka o besplatnim priključcima na vodovodnu i kanalizacionu mrežu napravićemo olakšice i u javnom gradskom prevozu – istakao je Stanivuković.

“Manje stanovnika, manje i putnika”

Ipak, direktor “Autoprevoza GS” Dejan Mijić drugog je mišljenja. On smatra da se nisu još stvorili uslovi za pojeftinjenje cijena karata gradskog prevoza. 

– Tačno je u ugovoru precizirano kada pojeftinjuje karta. Sada je to sigurno nekih 10 feninga od cijene koja je precizirana, a koliko čujem, najavljuje se novo poskupljenje goriva. Nijednog momenta se nisu stekli uslovi za pojeftinjenje. Ja koliko znam, Stanivuković je rekao da su blizu da se steknu uslovi. To je bilo tako, mi smo se nadali da će doći do smanjenja cijena goriva kako bi došlo do pojeftinjenja. Međutim, evo, nije nijednog momenta došlo do pojeftinjenja kako bi se ispunili uslovi za smanjenje cijena karata – tvrdi Mijić.

Pročitajte još

Ističe da su oni uvijek otvoreni za sastanke i dogovore i dodaje da je i njima u interesu da uslovi budu što prihvatljiviji za putnike, jer što su bolji uslovi, više će imati putnika. 

– Nekoliko puta smo vršili brojanje i dalje je broj putnika manji za 30 posto u odnosu na vrijeme pred koronu, a tamo u odnosu na 2017. godinu, čak i 40 posto. Smatram da ovo nije uticaj zbog visoke cijene nego to što ima manji broj stanovnika na ovim prostorima. Ono što je alarmantno je da je manji broj putnika đaka. Đaci se voze s nama, tako da, to nije samo kod nas, vidite i po broju upisanih đaka u školama. Sve je manji broj ljudi – objašnjava Mijić.

U pitanju opstanak

Na sastanak koji je zakazao Stanivuković rado će se odazvati. Ističe da nemaju šta predlagati jer oni ispunjavaju svoje obaveze i trude se da naprave što bolje uslove, kako Mijić kaže, u teškim uslovima.

– Taj ugovor jeste obavezujući što se tiče cijene goriva, i mi smo obavezni da ih poštujemo. Međutim, na cijenu ne utiče samo to, nego i sve druge cijene koje su otišle zbog goriva. A sada imamo apsurd da se čeka da prvo pojeftini prevoz. Mi nemamo ništa protiv. Ukoliko se stvore uslovi, mi ćemo ispuniti obaveze iz ugovora, ali isto tako moram da kažem da su sve druge cijene skočile, koje utiču na prevoz, a svi drugi su povećali cijene i o njima se ne raspravlja, niti neko pomišlja na smanjenje – rekao je Mijić.

Na pitanje da li se ugovor može promijeniti, Mijić kaže da za to treba saglasnost i od Grada i od prevoznika. 

– Nije tu u pitanju ugovor, nisu u pitanju cijene, pitanje je da li može gradski prevoz da opstane sa tim cijenama. Vrlo često se poredi cijena Banjaluke sa drugim gradovima. Niko ne ulazi u učešće u cijene ostalih nekih gradova. Cijena u Sarajevu je skuplja nego u Banjaluci, samo što dio toga snosi entitet, dio kanton i dio Grad, pa oni u cijeloj toj priči prema putnicima idu sa nižim kartama – rekao je Mijić.

autoprevoz banjaluka kupio nove autobuse
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Veliki broj putnika se žali na kvalitet samih autobusa, da su bez klime, da su lošeg kvaliteta. Na liniji 10, koja vozi od Obilićeva do Autobuske stanice, gdje je veliki broj putnika, “Autoprevoz” je promijenio autobus i umjesto velikog trenutno vozi žuti mini-bus, koji ne može primiti više od 30 ljudi. Sa ovom konstatacijom od strane jednog putnika se ne slaže Dejan Mijić.

– “Autoprevoz” u zadnjih pet godina ima sigurno 90 posto autobusa koja su klimatizovana. Ove godine smo obnovili vozni park sa nekih 10 autobusa i trudimo se koliko je u našoj mogućnosti da svake godine zamijenimo vozila, a i da ta vozila budu opremljena klima uređajima i svim drugim uređajima koja imaju savremena vozila u evropskim zemljama – zaključio je Mijić.

Studija javnog prevoza

Kako bi se kvalitet javnog prevoza podigao na viši nivo i time povećao broj korisnika, Grad Banjaluka je pri kraju završetka prve studije javnog prevoza. Kao jedan od strateških ciljeva Grada jeste ulaganje u javni prevoz, s namjerom da se njegovom reorganizacijom podstaknu korisnici da češće koriste javni prevoz, čime će se smanjiti broj automobila na ulicama grada.

– Javni prevoz putnika je osnovni nosilac prevoza građana, a za neke kategorije korisnika i jedini oblik realizacije njihove osnovne potrebe za mobilnošću – navode iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Ističu da je cilj buduće studije da se riješi osnovni problem u sistemu javnog prevoza putnika, da ovaj sistem funkcioniše bolje i da se stvore uslovi da se kvalitet usluge podigne na viši nivo, odnosno približi kvalitet prevoza putnika po uzoru na gradove razvijenih evropskih zemalja.

Dejan Mijić ipak za Srpskainfo ističe da Grad kasni sa izradom studije javnog prevoza, koja je trebala da pokaže jasan trošak po linijama.

– Znate, nije svaka linija isti prihod, a ni trošak. Sve zavisi od broja polazaka, vrsta vozila, opterećenosti, potrošnje vozila. A sve zavisi i od broja putnika. Mi imamo linije gdje ima jedan ili nijedan putnik, a vi morate voziti. To su građani ovog grada, iz prigradskih mjesta koje pokrivamo. Na tim linijama su daleko veći troškovi nego na nekim drugim linijama – požalio se Mijić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije