Politika

HOĆEMO LI NA BIRALIŠTA U NOVEMBRU Topić: Odgađanje izbora nikom nije u interesu

Bosna i Hercegovina oborila je još jedan crni rekord u broju zaraženih, kao i prminulih od poseljedica zaraze virusa korona.

HOĆEMO LI NA BIRALIŠTA U NOVEMBRU Topić: Odgađanje izbora nikom nije u interesu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Tanja Topić

Kao što je izborna kampanja prije 15 dana zasjenila probleme sa virusom korona, tako virus sada baca kampnju u posve drugi plan, a pojedinci tvrde da bi Lokalni izbori 2020. godine u BiH i trebali da budu odgođeni.

Jedni tvrde da odgađanje izbora ne dolazi u obzir, drugi da je ono u interesu vladajućih partija, dok treći smatraju da će o svemu na kraju odlučiti broj zaraženih.

Politička analitičarka Tanja Topić, kaže da je odgađanje izbora vrlo moguće, te da tu opciju još ne treba odbaciti.

– Sve zavisi kakva će epidemiološka situacija biti. Ako epidemiološka situacija bude loša, postoji mogućnosti da i izbori odgode. To bi bila ta više sila koja bi uticala na to – kaže Topićeva.

Ona smatra da odgađanje izbora ne bi odgovaralo nikome od političkih partija.

– Znamo da se neke opštine nalaze u nekom praznom prostoru, u nekom vakumu. Međutim, možda bi sa druge strane, na neki način, odgovaralo strankama koje su u tim opštinama na vlasti, jer bi one mogle u kontinuitetu da vladaju i da „profitiraju“ ako se uopšte može govoriti o profitu – kaže ona.

Dodaje da za odlaganje izbora još nije kasno, te da bi upravo porst broja zaraženih mogao biti tas na vagi koja bi oegodila izbore, jer bi se tada jednostvano zdravlje građana stavilo na prvo mjesto.