Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ČIST RAČUN” Dodik dao rok Džaferoviću i Komšiću za imenovanje Tegeltije

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da do 5. septembra važi sporazum trojice lidera o fomiranju vlasti BiH, a da nakon toga neće dozvoliti da se Srbima i RS uskraćuju poltička prava, kako to predviđa SDA.

To znači, dodao je Dodik, da je neophodno da do zadatog roka Predsjedništvo imenuje makar predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

– Dakle, ako ne bude dogovora, sazvaćemo sjednicu Narodne skupštine RS i predstaviti detaljan izvještaj o štetama koje RS i srpski narod imaju u BiH i naravno sugerisati određe zaključke. Naše je pravo da kao učesnica o formiranju Oružanih snaga BiH iz tog sporazuma izađemo. Amerika i Rusija su potpisale sporazum o nuklearnom potencijalu, pa su izašle iz njega. Kradu nam iz indirektnih poreza, duguju preko 60 miliona KM. Povući ćemo se i formirati svoju službu indirektnih poreza. Nećemo mijenjati stope, samo hoćemo politiku čistog računa – najavio je Dodik moguće poteze RS ako propadne dogovor o konstituisanju Savjeta ministara BiH, nakon što ga danas nije bilo na Predsjedništvu BiH.

On je naglasio da je BiH mjesto gdje se ne poštuje srpski narod i njegova politička prava. To, dodaje Dodik, govori o nakaradnom sistemu i da nam “nisu ni potrebne zajedničke institucije jer ni jedna ne radi”.

-Ovo je institucionalna, politička kriza u kojoj SDA želi majorizaciju Srba i Hrvata u BiH. Hrvatima su izabrali Željka Komšića, a Srbima ne dozvoljavaju legitimno političko predstavljanje. Dakle, spreman sam da se do 5. septembra ponovo pojavim u Predsjedništvu BiH, ali više neću zakazivati sjednice jer sam manjina. Tamo postoje dva bošnjačka člana Predsjedništva koji zajedno rade. I njima mora da bude jasno da ja neću da izađem iz tog Predsjedništva, da će me gledati tamo i da ću koristiti sva prava da obezbijedim zaštitu prava srpskog naroda. Moja politika nije uzurpacija prava drugih naroda. Kakav god naš odgovor da bude on će biti politički – poručio je Dodik na konferenciji za novinare.

On je optužio određene predstavnike međunarodne zajednice, koje je nazvao „stranim mešetarima“ da su doprinijeli ovakvoj gotovo bezizlaznoj situaciji.

-Spreman sam da se vratim u Predsjedništvo, da izaberemo kandidata, da on bude imenovan u Predstavničkom domu, da izaberemo parlamentarne komisije i da počnemo da radimo. Još ima nekog vremena. Ja nemam nikakav uslov, iako bih ga možda imao. Mogao bih da kažem nećemo ništa da radimo dok se stvari u BiH ne dovedu u ustav. Možda će to biti naša politika, da tražimo ustavnost ove zemlje – rekao je Dodik.

On je dodao da je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao da Zoran Tegeltija ispunjava uslove da bude predsjedavajući Savjeta ministara, a potom su Komšić i Šefik Džaferović rekli da će oni ipak glasati protiv i predložili povlačenje zahtjeva za vanrednu sjednicu.

-Imajući u vidu moguće preglasavanje u kojem bi se žrtvovalo ime kandidata, odlučio sam da to povučem. Stanje je tako da ni ova sjednica nije proizvela kandidata. Bošnjaci ostvaruju svoj nacionani plan uzurpacije svih važnih mjesta u BiH. To proizvodi tešku političku situaciju. Nigdje u Zakonu o Savjetu ministara ne piše da je ANP uslov za formiranje vlasti. Ostala dva člana Predsjedništva često pominju ustavnost i zakonitost. A kada bi ih pitali da li u Ustavu BiH piše nadležnost BiH za odbranu, za finansije, za Sud i Tužilaštvo, da BiH ima pravo na OBA i SIPA? Nigdje to nema u Ustavu. Trebalo bi da znači da zakoni koji regulišu te oblasti nisu ustavni – rekao je Dodik.

Kaže da je na današnjem sastanku rekao komandantu Altee Olivijeu Ritmanu da nema ništa protiv da ta vojna misija ostane u BiH i da saradnja sa NATO bude nastavljena na sadašnjem nivou. Dodik je naglasio da sporazum trojice lidera o formiranju vlasti govori da se ni na koji način ne prejudicira članstvo BiH u NATO, zbog čega nikada neće glasati za slanje famoznog ANP u NATO, jer on upavo prejudicira to članstvo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO