Politika

"ČIST RAČUN" Dodik dao rok Džaferoviću i Komšiću za imenovanje Tegeltije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da do 5. septembra važi sporazum trojice lidera o fomiranju vlasti BiH, a da nakon toga neće dozvoliti da se Srbima i RS uskraćuju poltička prava, kako to predviđa SDA.

"ČIST RAČUN" Dodik dao rok Džaferoviću i Komšiću za imenovanje Tegeltije
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

To znači, dodao je Dodik, da je neophodno da do zadatog roka Predsjedništvo imenuje makar predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Dakle, ako ne bude dogovora, sazvaćemo sjednicu Narodne skupštine RS i predstaviti detaljan izvještaj o štetama koje RS i srpski narod imaju u BiH i naravno sugerisati određe zaključke. Naše je pravo da kao učesnica o formiranju Oružanih snaga BiH iz tog sporazuma izađemo. Amerika i Rusija su potpisale sporazum o nuklearnom potencijalu, pa su izašle iz njega. Kradu nam iz indirektnih poreza, duguju preko 60 miliona KM. Povući ćemo se i formirati svoju službu indirektnih poreza. Nećemo mijenjati stope, samo hoćemo politiku čistog računa – najavio je Dodik moguće poteze RS ako propadne dogovor o konstituisanju Savjeta ministara BiH, nakon što ga danas nije bilo na Predsjedništvu BiH.

On je naglasio da je BiH mjesto gdje se ne poštuje srpski narod i njegova politička prava. To, dodaje Dodik, govori o nakaradnom sistemu i da nam “nisu ni potrebne zajedničke institucije jer ni jedna ne radi”.

-Ovo je institucionalna, politička kriza u kojoj SDA želi majorizaciju Srba i Hrvata u BiH. Hrvatima su izabrali Željka Komšića, a Srbima ne dozvoljavaju legitimno političko predstavljanje. Dakle, spreman sam da se do 5. septembra ponovo pojavim u Predsjedništvu BiH, ali više neću zakazivati sjednice jer sam manjina. Tamo postoje dva bošnjačka člana Predsjedništva koji zajedno rade. I njima mora da bude jasno da ja neću da izađem iz tog Predsjedništva, da će me gledati tamo i da ću koristiti sva prava da obezbijedim zaštitu prava srpskog naroda. Moja politika nije uzurpacija prava drugih naroda. Kakav god naš odgovor da bude on će biti politički – poručio je Dodik na konferenciji za novinare.

On je optužio određene predstavnike međunarodne zajednice, koje je nazvao „stranim mešetarima“ da su doprinijeli ovakvoj gotovo bezizlaznoj situaciji.

-Spreman sam da se vratim u Predsjedništvo, da izaberemo kandidata, da on bude imenovan u Predstavničkom domu, da izaberemo parlamentarne komisije i da počnemo da radimo. Još ima nekog vremena. Ja nemam nikakav uslov, iako bih ga možda imao. Mogao bih da kažem nećemo ništa da radimo dok se stvari u BiH ne dovedu u ustav. Možda će to biti naša politika, da tražimo ustavnost ove zemlje – rekao je Dodik.

On je dodao da je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao da Zoran Tegeltija ispunjava uslove da bude predsjedavajući Savjeta ministara, a potom su Komšić i Šefik Džaferović rekli da će oni ipak glasati protiv i predložili povlačenje zahtjeva za vanrednu sjednicu.

-Imajući u vidu moguće preglasavanje u kojem bi se žrtvovalo ime kandidata, odlučio sam da to povučem. Stanje je tako da ni ova sjednica nije proizvela kandidata. Bošnjaci ostvaruju svoj nacionani plan uzurpacije svih važnih mjesta u BiH. To proizvodi tešku političku situaciju. Nigdje u Zakonu o Savjetu ministara ne piše da je ANP uslov za formiranje vlasti. Ostala dva člana Predsjedništva često pominju ustavnost i zakonitost. A kada bi ih pitali da li u Ustavu BiH piše nadležnost BiH za odbranu, za finansije, za Sud i Tužilaštvo, da BiH ima pravo na OBA i SIPA? Nigdje to nema u Ustavu. Trebalo bi da znači da zakoni koji regulišu te oblasti nisu ustavni – rekao je Dodik.

Kaže da je na današnjem sastanku rekao komandantu Altee Olivijeu Ritmanu da nema ništa protiv da ta vojna misija ostane u BiH i da saradnja sa NATO bude nastavljena na sadašnjem nivou. Dodik je naglasio da sporazum trojice lidera o formiranju vlasti govori da se ni na koji način ne prejudicira članstvo BiH u NATO, zbog čega nikada neće glasati za slanje famoznog ANP u NATO, jer on upavo prejudicira to članstvo.