Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

HOROR SCENE Muškarac se spalio ispred ambasade, pronađeno 20 KANISTERA SA BENZINOM (FOTO)

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Stariji građanin Južne Koreje umro je danas nakon što se sam spalio ispred Ambasade Japana u Seulu u vrijeme velikog diplomatskog spora povodom pitanja kompenzacija za prisilni rad tokom Drugog svjetskog rata.

Tokio je zbog ovog spora ograničio izvoz hemikalija od vitalnog značaja za južnokorejsku industriju čipova i pametnih telefona.

Japan je ranije protestovao i zatražio ukidanje odluke suda u Južnoj Koreji kojom se naređuje japanskim firmama da isplate nadoknadu žrtvama prisilnog rada, prenio je AFP.

Muškarac u sedamdesetim godinama zapalio se u vozilu parkiranom ispred Ambasade, a kasnije je preminuo u bolnici, saopštile su vlasti. U njegovom vozilu pronađeno je dvadesetak kanistera za benzin.

Ovaj čovjek je tokom vožnje prema Ambasadi razgovarao telefonom sa jednim svojim poznanikom i rekao mu da će “zapaliti vatru” zbog svog “neprijateljstva prema Japanu”, rekao je policijski zvaničnik.

– Članovi njegove porodice rekli su nam da je njegov tast bio među žrtvama japanskog ratnog porobljavanja – rekao je ovaj izvor.

Japansko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je pozvalo ambasadora Južne Koreje u Tokiju na razgovor povodom ovog spora, za koji analitičari kažu da može da utiče negativno na globalno tehnološko tržište.

Japan tvrdi da je pitanje nadoknada riješeno sporazumom koji je potpisan poslije normalizacije odnosa sa Južnom Korejom. Taj aranžman je obuhvatao paket zajmova.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO