Svijet

HOROR U HRVATSKOJ Otkriveno oko 2.000 neobilježenih grobova migranata

​Hrvatska je ove godine uhapsila oko 1.700 krijumčara migranata, rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović na panelu o šengenskom prostoru održanom u ponedjeljak u Zagrebu.

HOROR U HRVATSKOJ Otkriveno oko 2.000 neobilježenih grobova migranata
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Broj ilegalnih prelazaka u Hrvatsku ove je godine za 40 odsto veći u odnosu na prošlu godinu. Najviše je onih iz Avganistana, drugi su turski, a treći ruski državljani – rekao je Božinović.

Hrvatsku granicu čuva 6.700 graničnih i još nekoliko hiljada interventnih policajaca i time je “pet puta veća od ukupnog sastava Frontexa” – dodao je Božinović.

Osim toga, najveći broj edukatora za članove “Frontexa” su pripadnici hrvatske policije. Božinović je na panelu rekao da 98 odsto onih koji zatraže azil u Hrvatskoj ili pokažu namjeru za tim unutar 24 do 48 časova ili napuste državu.

Pročitajte još

Širom Evrope postoje neobilježeni grobovi u koje su u protekloj deceniji pokapani migranti, poginuli u pokušaju da dopru do Evropske unije, mnogi i prije nego što se utvrdilo ko su. Tri groba u mjestu Siče otkrila je istraživačka novinarka Barbara Matejčić, koja je s kolegama iz Evrope šest mjeseci radila na istraživanju.

Uspjeli su potvrditi 1.931 takav grob, prenosi Index.

– Većina od te brojke grobova su neidentifikovani, što znači da su informacije šta se njima dogodilo i gdje su završili svoj život vrlo vjerovatno zauvijek izgubljene za njihove porodice, koje za njima tragaju. Ja sam u Hrvatskoj uspjela utvrditi 59 grobova migranata – rekla je Barbara Matejčić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije