Svijet

"HRABRA ODLUKA" Rusija ukinula brojne restriktivne mjere

Rusija je donijela hrabru odluku da ukine brojne restriktivne mjere uvedene zbog kovida 19, uzimajući u isto vrijeme u obzir napore da se stanovništvo informiše o toku pandemije, izjavila je predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Moskvi Melita Vujnović.

"HRABRA ODLUKA" Rusija ukinula brojne restriktivne mjere
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

Ona je rekla da epidemiološka situacija u Rusiji pokazuje znake opadanja kada je riječ o stopi zaraze.

– To je hrabra odluka da se ukinu ograničenja. U isto vrijeme, urađeno je dosta toga da bi se stanovništvo informisalo i shvatilo da pandemija nije nestala i da je možemo zajedno prevazići, čak i sa ublaženim režimom restrikcija – istakla je Vojnovićeva.

Ona je rekla da ukidanje ograničenja pomaže napretku ekonomije i ublažava psihološki pritisak na stanovništvo, ali da će se mjere morati ponovo uvesti ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, javio je TASS.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je 4. februara da bi gradske vlasti mogle da ukinu veliki broj ograničenja do maja.

On je, međutim, naglasio da je rano za održavanje masovnih događaja u Moskvi, te da stariji građani i oni koji su u rizičnim grupama i dalje moraju da se pridržavaju pravila samoizolacije.

Prihvati notifikacije