Sudbine

Hrabri Denis ima samo jednu želju: Kao beba izgubio vid tokom NATO bombardovanja, godinama ne može da nađe posao

Denis Šemsović iz Novog Pazara jedna je od mnogih prijevremeno rođenih beba koje su 1999. godine NATO bombardovanje dočekale u inkubatoru u beogradskim porodilištima.

Denis Šemsović traži posao
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Sirene za uzbunu nalagale su hitnu evakuaciju i beba iz inkubatora. Preživjele su, ali su ostale posljedice. Denis je trajno izgubio vid, ali ne i volju da se školuje i normalno živi. Sada se bori da ne izgubi nadu da će naći posao.

Denis će uskoro napuniti 25 godina. Toliko traje i borba za njegov vid. Uz dodatne poslove i donacije, roditelji su uspjeli da mu obezbijede i skupa liječenja u inostranstvu. Pokušali su da spas nađu u Rusiji, Turskoj, stigli su i do Amerike.

Pročitajte još

– I ja rekoh, evo ja mogu jedno oko da dam samo da ga osposobim. Vidio sam da nema ništa od toga, te smo poslije od muke zakazali dole u Floridi, Majamiju. Bili su pregledi, ali ratno stanje je bilo tamo zbog bombardovanja Pentagona i Vašingtona, dve Kule bliznakinje, te kad smo došli – ništa. Najveća želja mi je da se zaposli negdje – kaže Zuko Šemsović, Denisov otac.

Denis je završio je osnovnu i srednju Školu za učenike oštećenog vida u Zemunu. Po struci je PTT tehničar, ali ni druga zanimanja nisu mu strana. Međutim, već pet godina ne uspjeva da se zaposli, a to bi mu, kaže, značilo više od egzistencije.

– I bavio sam se šahom i svirao u harmoniku i takođe igrao sam i sportove za slijepe –  navodi Denis Šemsović iz Novog Pazara.

– Zakon obavezuje poslodavca da na 25 zaposlenih zaposli i jedno invalidno lice. Moram da kažem da, ako imaju određenih nedostataka, ovdje problema s vidom, oni imaju druga čula zaista očuvana. Veoma komunikativan, hoće da radi – kaže Mirsada Dibranin, diplomirani defektolog-tiflolog u Savezu slepih u Novom Pazaru.

Denis je veoma aktivan na društvenim mrežama.

– Dopisujem se sa poznatima, čak su se neki javili da bi gostovali kod mene na mom kanalu pošto imam svoj Jutjub kanal – kaže Denis Šemsović.

Denis je treće dijete u porodici. Njegov stariji brat boluje od dijabetesa. A roditelji, već u poznim godinama, pritisnuti su sve većim obavezama i neizvjesnošću, piše RTS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije