Biznis

Hrvat prevario ulagače iz SAD za MILION I PO DOLARA

Izvršni direktor firme “Buksti” iz američke savezne države Delaver osuđen je na tri godine zatvora i kažnjen novčanom kaznom od 1,5 miliona dolara zbog varanja investitora u Kaliforniji.

Hrvat prevario ulagače iz SAD za MILION I PO DOLARA
FOTO: PROFIMEDIA

Hrvatski sajt index.hr navodi da se radi o Hrvatu Renatu Libriću koji je uhapšen 10. maja ove godine u kalifornijskom gradu Redvud.

Navodi se da je Librić, prema optužnici, lažirao potpise na dokumentima i na taj način izveo prevaru tešku 1,5 miliona dolara.

On je u periodu od avgusta 2017. godine pa sve do februara ove godine kao dioničar i izvršni direktor firme “Buksti” izvodio prevaru koja je uključivala lažiranje potpisa direktora jedne velike američke korporacije.

Navodi se da je Librić lažirao potpis tog direktora kako bi prevario investitore i naveo ih da ulažu u njegovu mobilnu aplikaciju “Buksti”. Tvrdio je da direktor firme čiji je potpis lažirao želi da u njegov startup uloži 150 miliona dolara.

Na taj je način privukao investitore za ulaganje u sopstvenu aplikaciju i dobio pozajmicu od neimenovane firme iz Las Vegasa u iznosu od 1,5 miliona dolara. Librić im je obećavao oko četiri odsto udela u njegovoj kompaniji i dobru zaradu.

Librić je “Buksti” promovisao kao mobilnu aplikaciju koja digitalizuje, personalizuje i pojednostavljuje proces darivanja poklon-kartica, koje su veoma popularne u SAD.

Tvrdio je da sarađuje sa više od 140 kompanija, među kojima su “Najk”, “Starbaks”, “Sefora”, “Amazon”, “Hol fuds”, “Mejsiz”…

Proglašen je krivim i za podizanje 130.000 dolara sa računa sopstvene kompanije.