Svijet

Hrvatska danas obilježava akciju Oluja na stadionu u Kninu: Stižu Milanović i Plenković, ove godine bez predstavnika Srba

U Hrvatskoj se danas svečano obilježava 26. godišnjica vojne operacije "Oluja", koja se u toj zemlji slavi i kao "Dan pobjede i domovinske zahvalnosti" i "Dan hrvatskih branitelja", uz blage izmjene zbog epidemioloških mjera povezanih sa korona virusom.

Hrvatska danas obilježava akciju Oluja na stadionu u Kninu: Stižu Milanović i Plenković, ove godine bez predstavnika Srba
FOTO: HRT/YOUTUBE/SCREENSHOT

Centralna svečanost povodom dvodnevnog obilježavanja “Oluje” održaće se na stadionu fudbalskog kluba “Dinara” u Kninu, a za večeras je najavljen prijem za ratne zapovjednike koji će organizovati predsednik Hrvatske Zoran Milanović, prenosi hrvatski mediji.

Najavljeno je i učešće predsednika vlade Andreja Plenkovića i ostalih članova vlade, ali na toj manifestaciji ove godine neće biti predstavnika srpske nacionalne manjine, pošto potpredsjednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević ne ide u Knin.

Naime, on je istakao kako želi da taj dan bude dan pomirenja i da ne postoji razlog zbog kojeg ne ide na obilježavanje “Oluje”.

Zbog epidemioloških razloga, manifestacija će biti nešto drugačija nego prethodnih godina, a jedna od izmena je i da se centralna svečanost prebacuje sa središnjeg gradskog trga u Kninu na stadion “Dinare”.

Hrvatski mediji prenose da je navodno dio generala želio da bojkotuje prijem i to navodno zbog problema logističke, a ne političke prirode, zbog čega je Milanović, kako prenosi “Dnevnik.hr”, najavio da će sljedeće godine stvari izgledati drugačije i da će se lično pobrinuti da ljudi budu obavešteni barem dvije nedjelje ranije.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je danas, nakon polaganja venaca na zagrebačkom groblju Mirogoj, da hrvatska vlada ni u jednom trenutku nije zanemarila “temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske”, a to su, prema njegovim riječima, Domovinski rat i hrvatski branitelji.

Prihvati notifikacije