Svijet

Hrvatska mijenja zakon po uzoru na Šveđane: Prostitucija neće biti protivzakonita radnja, ali postoji “kvaka”

Pred hrvatskim zakonodavcima uskoro bi se mogao naći prijedlog izmjene zakona koji podrazumijeva uvođenje tzv. švedskog modela prema kojem prostitucija neće spadati u prekršajne radnje.

Seksi djevojka
FOTO: FREEPIK

Međuresorna radna grupa formirana pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske, u saradnji sa stručnjacima, univerzitetskim profesorima, naučnicima, predstavnicima pravobranilaštva i nevladinih udruženja, napravila je sveobuhvatnu analizu postojećeg Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojim se reguliše i odavanje prostituciji, pa je potom predložila da hrvatsko zakonodavstvo preuzme tzv. švedski model, prema kojem se za prostituciju ne kažnjavaju prostitutke nego samo klijenti.

Pročitajte još

Kako su Jutarnjem listu potvrdila tri nezavisna izvora, takav zaključak dobio je političku podršku ali su svi uključeni u taj proces obavezali da o tome neće govoriti dok prijedlog ne iznese sam resorni ministar Davor Božinović.

Nordijski i švedski model pristupa seksualnom radu kriminalizuje klijente, ali ne i same prostitutke.

Drugim riječima, onaj ko plati nekom za seksualnu uslugu je izvršio krivično djelo, a ne osoba koja mu je pružila uslugu.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu