Svijet

HRVATSKA NAMJERAVA TUŽITI NIZOZEMSKU U jednom popodnevu turistička kompanija izgubila 200.000 evra

Turistički sektor Hrvatske razmatra tužbu protiv Nizozemske zbog odluke ove zemlje da Hrvatsku uvrsti na spisak rizičnih zemalja.

HRVATSKA NAMJERAVA TUŽITI NIZOZEMSKU U jednom popodnevu turistička kompanija izgubila 200.000 evra
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Pretpostavlja se da je zbog takve odluke turizam u ovoj susjednoj državi pretrpio gubitak od nekoliko desetina miliona evra, piše Poslovni dnevnik.

Za turistički sektor ovakva odluka Nizozemske je diskriminacija i netransparentna. Zbog navedenog razmatraju pravne opcije zaštite od ovakve odluke Nizozemske.

Hrvatski europarlamentarci su razočarani slabim angažmanom hrvatske Vlade po ovom pitanju. Nizozemska je 21. jula Hrvatsku uvrstila na listu rizičnih zemalja zbog pandemije koronavirusa. U trenutku kada se to desilo u Hrvatskoj je bilo 25.000 nizozemskih turista.

Po donošenju ovakve odluke polovina od spomenutog broja je odmah prekinula odmor i vratila se kući. Zatim je usljedila lavina otkaza rezervacija za ljetovanje u Hrvatskoj.

O kakvim posljedicama po hrvatski turizam je riječ, govori i činjenica da je samo u jednom popodnevu jedna turistička kompanija iz Istre izgubila 200.000 evra. Trenutno je u Hrvatskoj 8.000 Nizozemaca, što se smatra simboličnim brojem, prenosi Klix.

Zagovornici pokretanja tužbi razmišljaju na duge staze te se boje da bi ovakva odluka mogla biti presedan za neke buduće odluke koje će bez pravih razloga ograničiti putovanja građana unutar Evropske unije.