Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

HRVATSKI MEDIJI O NSRS „Opozicija provocirala, Dodik vikao sa govornice“

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Burna posebna sjednica Narodne skupštine Repubile Srpske u hrvatskim medijima predstavljena je kao okršaj predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i nekolicine članova opozicije, na kojoj se vrlo malo govorilo o onom zbog čega je i zakazana.

S obzirom da se radilo o mostu na teritoriji Hrvatske, sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bila je zanimljiva i tamošnjim medijima.

Pompeznim naslovima s naglaskom na burne rasprave o sjednici su izvještavali RTL, Jutarnji list, agencija HINA, 24sata, kao i mnogi drugi mediji.

“Idi u neku stvar”

Uvrede i teške riječi komšijskim medijima prve su zapele za uho, pa je naslov u Jutarnjem glasio: „Oporba provocirala Dodika, on urlikao: Idi ti u neku stvar!“

I novinaru agencije HINA za uho su zapale uvrede, pa su naveli da je „Dodik opetovano vikao s govornice, optuživao oporbene zastupnike da lažu i tvrdio kako mu podmeću i ništa ne znaju“.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dalje navode da je Dodik Stanivukoviću sa govorinice NSRS poručio “Idi ti u neku stvar”, a kada su mu iz opozicije poručili kako se zalaže za interese Hrvatske dok predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osporava upotrebu ćirilice u Vukovaru, uzvratio je kako ga “ne zanima Kolinda ni što je ona izjavila”.

Dnevnik.hr prenosi da se rasprava pretvorila u okršaje Dodika s političkim neistomišljenicima, koji su ga optužili da mu je jedini nacionalni interes novac.

Oni su u svom dnevniku prenijeli i pozdrave Nebojše Vukanovića ”Hvaljen Isus i Marija. Hvaljen Čović i Kolinda za one koji ovdje zastupaju interese Hrvatske”, navodeći da je jedna od opozicionih poslanika tako započeo svoju raspravu. Oni prenose da mu Dodik nije ostao dužan i upitao ga je kako ga nije sram upadati mu u riječ.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– ‘Aj šuti. Što upadaš u riječ? Kako te nije sramota? Nemaš strpljenja, je li? Nemaš strpljenja? Što sjediš tu? Što hoćeš, držati meni predavanje, je li – citirali su Dodikov odgovor.

“Baš me briga za most”

Agencija HINA prenijela ja i izjavu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

Navode da je Cvijanovićeva snažno poduprla Dodikov veto na pokretanje spora zbog pelješkog mosta, ali je pojasnila kako je vlastima u Banjaluci to samo instrument kojim žele spriječiti da neko sutra blokira ono što je njima bitno.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Baš me briga za pelješki most, ja samo ne želim da neko sutra blokira naše projekte – rekla je Cvijanovićeva tokom rasprave, prenosi HINA.

Zanimljivo je da su pojednini hrvatski mediji Nebojšu Vukonovića predstavili kako vođu opozicije, a gotovo niko od njih nije prenosio izjave nijednog drugog narodnog poslanika osim Stanivukovića i njega.

Novinari šokirani

Upućeni da Milorad Dodik ima dvotrećinsku većinu, reporteri iz Hrvatske su na sjednicu došli očekivajući da će ona biti formalna, kratka i sa izvjesnim rezultatom.

Međuim, kako su u skupštinskim pauzama komentarisli, oni su ostali šokirani, komentarišući kako nikako nisu očekivali ovako burne rasprave.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO