Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Huavei otpustio svog radnika uhapšenog u Poljskoj

Biznis
Autor:

Foto: Ole Spata/EPA

Kompanija Huavei saopštila je danas da je odlučila da prekine radni odnos sa Vangom Veijingom, koji je uhapšen zbog sumnje da je prekršio poljski zakon.

– Njegove navodne radnje nemaju veze sa kompanijom. Ovu odluku donijeli smo u skladu sa uslovima i odredbama ugovora o radu kompanije Huavei, jer pomenuti incident utiče na reputaciju kompanije – navodi se u saopštenju.

Ističe se da Huavei poštuje sve važeće zakone i propise u zemljama u kojima posluje i traži od svakog zaposlenog da se pridržava zakona i propisa u zemljama u kojima se nalaze.

Pripadnici poljske Agencije za unutrašnju bezbjednost uhapsili su dvije osobe, državljanine Kine i Poljske, osumnjičenih za špijunažu, saopštili su u petak zvaničnici.

Operacija koja je rezultirala hapšenjem dvojice osumnjičenih već duže vrijeme je u toku i pažljivo je planirana, izjavio je koordinator specijalnih službi, Maćej Vašik.

Poljska tv stanica TVP je objavila da je kineski državljanin zaposlen u kompaniji “Huavei”. Vašik je rekao da je uhapšeni Poljak “poznat u krugovima povezanim sa sajber biznisom”. Portparol poljske Agencije, Stanislav Žarin, je naveo da su oni uhapšeni u utorak.

Poljska tv stanica je Poljaka identifikovala kao Pjotra D. i navela da je u pitanju bivši “visoko rangirani zaposleni u Agenciji za unutrašnju bezbjednost”. Ta agencija, kako navodi AP, istražuje slučajeve špijunaže i terorizma. Ukoliko budu osuđenji, osumnjičenima prijeti kazna do 10 godina zatvora.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO