Društvo

Humana porodica: Aleksandra sa mamom i kćerkama šije zaštitne maske i dijeli građanima (FOTO)

Kao i u vrijeme poplava kada su se građani, političari i druge javne ličnosti širom BiH ujedinili kako bi pomogli onima kojima je ta pomoć bila najpotrebnija, istu tu solidarnost gledamo i ovih dana u vrijeme pandemije korona virusa.

Humana porodica: Aleksandra sa mamom i kćerkama šije zaštitne maske i dijeli građanima (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iako je ova pandemija potpuno promijenila životne navike građana širom svijeta, sigurno je da ona nije promijenila želju da se pomogne drugima u momentima kada je ta pomoć najpotrebnija.

Od medicinskih radnika koji se nalaze na prvoj liniji odbrane od širenja korona virusa, preko sportista, umjetnika, političara, funkcionera, biznismena, zanatlija, pa do običnih građana svako je na svoj način ovih dana dao doprinos u borbi protiv pandemije.

Među brojnim humanitarcima našla se i Aleksandra Radošević Glamočić iz Banjaluke, koja uz pomoć svoje majke i kćerki opskrbljuje građane sa zaštitnim maskama, koje ova vrijedna porodica šije u svom domu u naselju Kuljani.

Nakon što je zbog izbijanja pandemije njen butik “Khadi”, kao i mnogi drugi u Srpskoj i BiH zatvoren, Aleksandra je odlučila da ne sjedi skrštenih ruku već da pokuša pomoći kako bi se pandemija zaustavila.

Uvidjevši da su zaštitne maske u apotekama u Banjaluci nestale odmah na početku izbijanja pandemije, Aleksandra i njena majka su odlučile da pokrenu svoje šivaće mašine, ali ne da bi stvarale odjevne predmete, već zaštitne maske, koje besplatno dijele građanima.

Riječ je o pamučnim, perivim, zaštitnim maskama koje nisu za jednokratnu upotrebu već se mogu koristiti duže vrijeme.

Maske je, kaže Aleksandra, jedino potrebno oprati na 90 stepeni, a potom se trebaju ispeglati i opet su spremne za upotrebu.

– Mnogi građani su bili jako srećni zbog naše humanitarne akcije jer nemaju gdje da kupe zaštitne maske. Do sada smo podijelili oko 1.000 komada maski, što samo pokazuje koliko je građana kojima su one potrebne – kaže za Aleksandra za Srpskainfo.

I tu nije kraj njihovoj humanosti. Imajući i vidu na svakodnevne apele da stanovništvo kretanje svede na minimum, ova porodica je odlučila da građanima, koji im se jave i zatraže masku, odnesu na kućnu adresu kako ne bi morali hodati po gradu i izlagati se riziku da se zaraze virusom.

Pročitajte još

– S obzirom na situaciji koja se dešava ne samo kod nas, već i u cijelom svijetu, osjetila sam dužnost i potrebu da na bilo koji način pomognem i učinim nešto za svoje sugrađane. Izrada maski je srodna na neki način mojoj profesiji te sam se odlučila na tu vrstu pomoći – pojašnjava Aleksandra. Ona ističe da su mnogi građani bili iznenađeni kada je najavila da će maske dijeliti besplatno, ali i veoma zahvalni i srećni.

Aleksandra dodaje da je potražnja za maskama bila toliko velika da su morali raditi i po noći kako bi stigli dovoljno izraditi. Kada su potrošile zalihe pamučne tkanine koje su imali kod sebe u pomoć su im priskočili njihovi saradnici koji su im donirali još materijala za maske.

– Dobili smo donaciju u vidu tkanine od naših saradnika “TimSistem” kojima se zahvaljujemo. Apelujem i na ostale koji su u mogućnosti da pomognu u nabavci tkanine da nam se jave jer svaka vrsta pomoći je dobro došla kako bi i dalje mogli izrađivati maske i dijeliti našim sugrađanima kako bi na taj način zaštitili i sebe, ali i druge – poručuje za kraj Aleksandra.

Ona se na ovaj način priključila brojnim ženama širom BiH i regiona koje ovih dana pod sloganom “Misli globalno, djeluj lokalno” rješavaju svjetski problem nestašice zaštitnih maski, koje doniraju građanima, bolnicama, zatvorima i drugim institucijama.