Društvo

HUMANI GEST ODUŠEVIO DOKTORE Rođendanske poklone pretvorila u DONACIJU ZA BOLNICU

Nebrojano puta su Kraljevčani na djelu dokazali i pokazali svoju humanost nesebično pomažući kome treba i gdje treba.

HUMANI GEST ODUŠEVIO DOKTORE Rođendanske poklone pretvorila u DONACIJU ZA BOLNICU
Foto: Portal Krug/Youtube screenshot

Tako je i mlada Kraljevčanka Andrea Ćirić (23), uspješna studentkinja treće godine Elektro-tehničkog fakulteta i članica Istraživačke stanice “Petnica”, ovih dana učunila plemenit gest poklonivši Odjeljenju pedijatrije kraljevačke Opšte bolnice “Studenica” takozvanu špric-pumpu, pišu Novosti.

Novac za ovu vrijednu donaciju Andrea je prikupila tako što se odrekla poklona za svoj 23. rođendan. Praktično humanitarnoj žurci odazvao se veliki broj prijatelja koji su svoje novčane poklone, koliko je ko mogao, pretvorili u donaciju kraljevačkoj bolnici.

Odavno sam željela da uradim ovako nešto, da rođendansku proslavu pretvorim u humanitarnu. Ranije se nisu stekli uslovi, a sada sam uspjela da sebi ostvarim veliku želju i bar malo pomognem Dječjem odjeljenju bolnice u gradu u kojem sam odrasla – skromno kaže Andrea.

Na ovaj način simpatična studentkinja je uz pomoć svojih prijatelja i kolega uspjela da prikupi čak 65.000 dinara.

– Zaista nisam očekivala da taj iznos. Prvobitna namjera mi je bila da probudim iskru humanosti u ljudima, da pokažem da odlučnošću i hrabrošću možemo mnogo da učinimo naročito za one kojima je pomoć najpotrebnija, ne samo danas, već i u godinama pred nama. Zadovoljna sam i ponosna – dodaje Andrea kroz širok osmijeh.

Po riječima dr Srđana Vukašinovića, načelnika Dječjeg odjeljenja OB “Studenica”, aparat koji se naziva špric-pumpa koristi se za automatsko vensko davanje lijekova i svih drugih preparata koji treba da idu intravenskim putem.

– Aparat je veoma značajan i vrijedan za našu službu. Njegova cijena se kreće oko 100.000 dinara, ali je i ovlašćeni prodavac kada je čuo o kakvoj se akciji radi odlučio da snizi cijenu – naglasio je dr Vukašinović.

– Kada donaciju rade uspješne firme ili privrednici, to smo nekako i navikli, ali kada takvu akciju sprovede mlada osoba poput naše Andree, studentkinje koja se odrekla ličnih sredstava, onda je to gest za veliko poštovanje i divljenje. Sjajan primjer i za mladu, ali i stariju generaciju.

Budućnost

– Ukoliko i naredni ispitni rok prođe kako sam planirala, slijedi mi upis četvrte godine studija. Nisam razmišljala šta ću kada završim, voljela bih da ostanem ovdje, u svojoj zemlji, ali ne znam šta donosi budućnost, da li će se poklopiti kockice da ostanem ili odem – iskreno o svojoj budućnosti kaže Andrea Ćirić, studentkinja koja je u svoj indeks upisala još jednu čistu desetku iz ispita humanosti.