Sudbine

HUMANI PODVIG ZORICE Djevojčica (12) našla način da pomogne teškom bolesnom dječaku Oliveru

Djevojčica Zorica, koja ima svega 12 godina, odlučila je da na nesvakidašnji način da pomogne bolesnom dječaku Oliveru Pal Gajodiju, koji ima rijetku i tešku bolest, spinalnu mišićnu atrofiju.

HUMANI PODVIG ZORICE Djevojčica (12) našla način da pomogne teškom bolesnom dječaku Oliveru
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Naime, ova divna humana djevojčica dosjetila se da svoju dugu, prelijepu kosu, isplete u kiku i skrati, kako bi je licitirala a novac uplatila za malog Olivera kojem je potrebno 2,4 miliona dolara da ode u Sjedinjene Američke Države i dobije lijek koji se uzima jednom u životu.

Kako za Telegraf.rs kaže Zoričina majka Ružica, njena kćerka je od malena, baš kao i sinčić, učena da bude humana i jednog dana postane dobar čovjek.

– Od detinjstva pričam svojoj deci o pomoći drugima. Nažalost, i mi smo dugo vremena proveli po bolnicama, zbog mog sina. Imao je porođajnu povredu i tamo smo se svašta nagledali. I on je jako rano stekao svest o svemu tome  – kaže Ružica.

Kako dodaje, voljela bi da može da pomogne svima, ali nije mogućnosti jer radi za minimalac. Ipak, ona i njena djeca pronašla su način da bar na neki način pomognu bolesnom dječaku.

A zašto baš za Olivera?

– Pošto je i naš bata bio dugo u bolnici bez mame… šaljem majci maksimalnu podršku, a Oliveru svu sreću ovoga svijeta – napisala je Ružica na Fejsbuk grupi Budi human – humanitarne licitacije. Početna cena Zoričine kike bila je 1.000 dinara.

Podsjetimo, Oliver je rođen kao zdrava beba. Nakon mjesec dana, kada su ga odveli na prvu vakcinu, doktor je primijetio da nešto nije u redu sa djetetom – nije pomerao ni rukice ni nogice. Upućen je u Novi Sad u bolnicu.

Nakon mjesec dana hospitalizacije i brojnih ispitivanja, uspostavljena je dijagnoza. Rečeno je da Oliver boluje od smrtonosne neuromišićne bolesti – Spinalna mišićna atrofija, tip 1.

Radi se o vrlo progresivnoj bolesti koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Sa dva i po mjeseca je Oliver primio prvu terapiju. Nakon toga je bio jako slab i više vremena provodi u bolnici nego kod kuće. I sada se nalazi u bolnici, na respiratoru.

Oliveru su neophodna sredstva za liječenje u inostranstvu, za genetsku terapiju, medikamente i medicinski potrošni materijal, fizikalne terapije, rehabilitacije, kao i za putne troškove i troškove smještaja.

Za Oliverov život bez bolesti! Budimo humani!

Pomozimo Oliveru!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 848 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human848 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732419-36

Uplatom na devizni račun: 160600000073285198IBAN: RS35160600000073285198SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Prihvati notifikacije