Društvo

NISU ZABORAVILI RODNI KRAJ Srbi iz Švajcarske pomažu školama u Potkozarju

Srpska udruženja iz Švajcarske ali i drugih evropskih zemalja bitno doprinose unapređenju uslova za nastavu i vannastavne aktivnosti u osnovnim školama u Potkozarju.

NISU ZABORAVILI RODNI KRAJ Srbi iz Švajcarske pomažu školama u Potkozarju
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Iz Sent Galena u Osnovnu školu „Mladen Stojanović“ u Gornjim Podgradcima, krajem novembra dopremljen je kamion školskog namještaja. To su klupe, stolice, ormari, stolovi, kompjuteri i druga informatička oprema.

Ovu robu sakupili su Srbi koji žive u Švajcarskoj, a većina je porijeklom iz Republike Srpske.

Miladin Branković, direktor podgradačke osnovne škole koju pohađa 390 učenika iz 16 potkozarskih mjesnih zajednica, kaže da je veoma obradovan vrijednom donacijom.

Foto: Milan Pilipovič/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipovič/RAS Srbija
Miladin Branković

-Opremili smo kompletan inofrmatički kabinet i zamijenili više od polovine školskog namještaja. Ova roba je korištena, ali u veoma dobrom stanju i nama će dugoročno služiti kazao je Srpskainfo Branković.

On podsjeća da su humanitarci iz Švajcarske obećali još jednu pošiljku na proljeće, čime će kompletan školski namještaj koji je dotrajao biti zamijenjen mnogo boljim i funkcionalnijim.

Osim podgradačke škole, Srbi iz Švajcarske pomažu i drugim obrazovnim ustanovama u regiji. Miroslav Stojnić, rodom iz Kijevaca, koji sa porodicom godinama živi u Sent Galenu, osim OŠ u Podgradcima donirao je školski namještaj, didaktički materijal i nastavna sredstva za centralnu školu u Turjaku, kao i četiri područne škole u Grbavcima, Srednjoj i Gornjoj Jurkovici i Cimirotima.

U turjačkoj školi kao i u Gornjim Podgradcima zahvalni su porodici Stojnić koja je veoma posvećena prikupljanju školske opreme.

– Zahvaljujući porodici Stojnić i njihovim prijateljima opremili smo informatički kabinet. Dobili smo i geografske karte na automatskim podizačima, muzičke instrumente, nove klupe i stolice. To je za nas veoma važno – rekla je Biljana Barać, direktor OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u Turjaku.

Osim navedene opreme, turjačka škola je dobila i nove table, kao i ormare za udžbenike i školski pribor. Miroslav Stojnić, inicijator prikupljanja školskog namještaja u Švajcarskoj, zadovoljan je ishodom akcije.

-To za naše ljude, za Srbe u Švajcarskoj predstavlja veliki izazov jer se oni trude da pomognu. Kada shvate da je prikupljena roba nekoga usrećila, da ove akcije imaju smisla, oni tada sa još više energije nastoje prikupiti nove pošiljke kako bi pomogli školama u rodnom kraju – kaže Miroslav Stojnić koji pomaže i višečlanim porodicama sa djecom, sa učenicima.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Osnovna škola u Gornjim Podgradcima

Njega u tome podržava porodica, posebno supruga Svjetlana. Kažu da i njihovih troje, bez obzira što su rođeni u Švajcarskoj, shvataju smisao humanitarnog rada i pomoći drugima.

Transportne troškove ovih pošiljki školskog namještaja iz Švajcarske, podsjeća Miladin Branković iz Gornjih Podgradaca, pomažu opštinski Crveni krst i Opština Gradiška.

Takođe, bivši stanovnici Dubrava kod Gradiške koji žive u Holandiji donirali su namještaj za tri učionice u Osnovnoj školi u rodnom mjestu. Humanitarci porijeklom iz Dubrava opremili su tri učionice u Osnovnoj školi “Sveti Sava“. Fadil Suhonjić iz Mesne zajednice Dubrave kaže da Dubravci koji žive u svijetu brinu o svojoj školi i njenim đacima. Oni su poklonili stolove, stolice, klupe, table.

-Namještaj koji smo prethodno koristili bio je star 40 godina. To jasno ukazuje koliko nam donacija iz Holandije znači – kazala nam je Rajna Soldat, direktorica škole u Dubravama.

Dotrajala fiskulturna dvorana u Podgradcima

Školska zgarda u Gornjim Podgradcima je nedavno obnovljena novcem Ministarstva prosvjete i kulture RS ali nije bilo novca za fiskulturnu dvoranu.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Zapušteni toaleti

-Dvorana je skromnih dimenzija, nema osnovnih uslova za rad, a toaleti su u očajnom stanju. Na taj problem ukazujemo svima koji nas posjećuju kako bismo uredili fiskulturnu dvoranu i pomogli afirmaciju naših mladih sportista, članova školskih sekcija i ostalih učenik – požalio nam se direktor Miladin Branković.

Pomoć djeci sa autizmom

Dnevnom centru za decu sa smetnjama u razvoju, posebno djeci sa autizmom „Mi smo dio vas“ u Gradiški opremu za senzornu sobu poklonio je Saša Gelbhaus, porijeklom iz Gradiške koji živi u Švajcarskoj. Oprema je vrijedna 20.000 KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije