Svijet

HUMANITARNI PREKID VATRE Jermenija i Azerbejdžan postigli dogovor o primirju

Jermenija i Azerbejdžan dogovorili su novi humanitarni prekid vatre u borbama oko Nagorno-Karabaha, koji u ponoć stupa na snagu.

HUMANITARNI PREKID VATRE Jermenija i Azerbejdžan postigli dogovor o primirju
FOTO: VAHRAM BAGHDASARYAN/PHOTOLURE/EPA

Azerbejdžan i Jermenija razmijenili su danas optužbe za kršenje primirja, otvaranje vatre i granatiranje civila.

Baku je rekao da je u gradu Gendže u jermenskim raketnom napadu ubijeno 13 civila, a ranjeno više od 50, dok je Jerevan optužio Azerbejdžan za nastavak granatiranja.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je prije sedam dana posredovao u pregovorima o prekidu vatre, razgovarao je danas telefonom sa jermenskim i azerbejdžanskim kolegama i naglasio da primirje treba poštovati, saopštilo je rusko Ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova Nagorno-Karabaha pozdravilo je napore kopredsjedavajućih Minske grupe OEBS-a, kao i Jermenije u postizanju prekida vatre i smanjenju tenzija.

– Nagorno-Karabah ponovo potvrđuje spremnost da održi uslove humanitarnog prekida vatre na recipročnoj osnovi i to prema saopštenju Moskve od 10. oktobra i sporazumima od 17. oktobra – navodi se u saopštenju.

Minsku grupu predvode Rusija, Francuska i SAD.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da prekid vatre mora biti bezuslovan i da ga obje strane strogo moraju poštovati.