Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

I BiH IMA SVOJ ALKATRAZ Najsigurnija zatvorska ustanova u regiji uskoro dobija PRVE STANARE

Hronika
Autor:

Foto: Mariana Đurić/RAS Srbija

Konkursna procedura za prijem osoblja i članova uprave državnog zatvora u Istočnom Sarajevu trebala bi biti završena početkom aprile ove godine.

Ova informacija potvrđena je za Avaz iz Ministarstva pravde BiH koje, uz Agenciju za državnu službu BiH, vodi proceduru prijema zaposlenika.

– Ovaj zavod biće najsigurnija zatvorska ustanova u regiji u kojoj će kaznu služiti prestupnici koji su počinili najteža krivična djela. Nakon popunjavanja planiranih radnih mjesta, uslijediće obuka za novozaposlene – rečeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Ova ustanova, vrijedna 80 miliona maraka, koja je smještena u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu, počela je s radom 1. avgusta, ali su tek krajem prošle godine započele procedure zapošljavanja, između ostalog i velikog broja čuvara.

U ministarstvu navode kako bi polovinom godine trebalo početi s premještanjem u Zavod zatvorenika i pritvorenika koji snose kaznene sankcije u entitetskim zavodima, a koje je izrekao Sud Bosne i Hercegovine.

– Premještanje će se raditi u skladu s planom Zavoda te materijalno-finansijskim sredstvima koja su stavljena na raspolaganje – naglašeno je.

Trenutno oko 400 osoba koje je osudio Sud BiH kaznu izdržava u entitetskim zatvorima.

Ali, taj broj varira iz mjeseca u mjesec pa trenutno nije poznat tačan broj zatvorenika koji će biti smješteni u državni zatvor.

Kapacitet zatvora je oko 500 mjesta, a među prvim “stanarima”, kako se očekuje, biće osobe koje su osuđene na višegodišnje kazne – od Zijada Turkovića do Mevlida Jašarevića.

Kompleks s deset objekata

Kompleks zatvora čini deset objekata, a u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici.

Ostalo su pomoćni objekti u kojima će biti bolnica, kuhinja, sportska sala, fitnes sala, radionica, kantina, prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO