Biznis

I dalje vlada strah od širenja delta soja: Investitori na svjetskim berzama oprezni

Na Val Stritu su prošle sedmice cijene dionica pale, uprkos boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine kompanija, a oprezno se trgovalo i na ostalim najvećim svjetskim berzama zbog daljnjeg širenja delta soja korona virusa.

I dalje vlada strah od širenja delta soja: Investitori na svjetskim berzama oprezni
FOTO: VEGA ALONSO DEL VAL/EPA

Na Val Stritu je Dov Džons prošle sedmice oslabio 0,4 posto, na 34.935 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,4 posto, na 4.395 bodova, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 14.672 boda.

Podršku tržištu pružili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati američkih banaka i kompanija.

Dosad je poslovne izvještaje objavilo gotovo 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 89 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Rojtersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle gotovo 90 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok su još nedavno očekivali rast od 66 posto.

Podršku tržištu pružile su i poruke čelnika američke središnje banke, nakon njihove redovne sjednice, da nastavljaju voditi poticajnu monetarnu politiku i da se oporavak gospodarstva nastavlja, prenosi N1.

Na konferenciji za medije predsjednik Feda Povel poručio je da bi se situacija na tržištu rada trebala dodatno poboljšati prije nego što središnja banka počne ukidati poticajne mjere, koje je uvela na početku prošle godine kako bi suzbila korona krizu.

– Najpozitivnija vijest za tržište je da Fed nije ni blizu povećanju kamata- kaže Alan Lanc, predsjednik u kompaniji Alan B. Lanc end Asosijets.

Ulagači su se, naime, plašili da bi Fed mogao signalizovati da će zbog jačanja inflacije početi ukidati poticaje prije nego što se očekuje.

Ali, središnja banka ponovila je da je rast inflacije posljedica privremenih faktora.

Ulagači oprezni

Ipak, na tržištima je krajem tjedna zavladao oprez zbog brzog širenja delta varijante korona virusa i jačanja inflacijskih pritisaka.

– I dalje stižu vijesti o delta varijanti, rastu broja slučajeva zaraze, pa mi se čini da postoje zabrinutosti da bi se oporavak gospodarstva mogao usporiti- kaže Džejk Dolarhajd, direktor u kompaniji Longbov.

Uz to, krajem sedmice pale su cijene dionica tehnoloških divova, premda su mnogi od njih, među ostalim, Alphabet, Apple i Microsoft, ostvarili rekordne rezultate u proteklom tromjesečju.

Međutim, u petak je Amazon objavio nešto slabije rezultate nego što se očekivalo i najavio usporavanje rasta prodaje u idućem razdoblju, pa je cijena dionice te kompanije potonula više od 7 posto, što je pritisnulo cjelokupni tehnološki sektor.

– Ukupno gledajući, zarade su bile dobre. Ali, Amazon i još neki su popustili. Ovo tržište pokreću tehnološki divovi. Kada njima ide dobro, tržište raste, a kada im ne ide, tržište pada- kaže Dolarhajd.

Različito poslovanje berzi širom svijeta

A na većini europskih berzi cijene dionica su prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,1 posto, na 7.032 boda, a pariški CAC 0,7 posto, na 6.612 bodova. No, frankfurtski DAX oslabio je 0,8 posto, na 15.544 boda.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikei indeks skliznuo 1 posto, na 27.283 boda.

I na većini ostalih azijskih berzi indeksi su prošle sedmice pali, ponajviše na kineskim tržištima, koja su pod pritiskom strahovanja ulagača od zaoštravanja regulacije u tehnološkom i nekim drugim sektorima.

Prihvati notifikacije