Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

I Indija prijeti trgovinskim sporom protiv SAD

Biznis
Autor:

Foto Jaipal Singh/EPA

Indija će pokrenuti trgovinski spor protiv Sjedinjenih Država pred Svjetskom trgovinskom organizacijom ukoliko Vašington ne odobri izuzeće te zemlje od viših carina na čelik i aluminijum, izjavila su za Rojters tri zvaničnika vlade u NJu Delhiju uključena u pregovore o trgovini.

Indija je nedavno zatražila izuzeće od američkih uvoznih tarifa na metale, navodeći da njen izvoz tih proizvoda u SAD ne predstavlja bezbjednosnu prijetnju za tu zemlju s kojom ima strateško partnerstvo koje nadilazi trgovinu.

Trojica visokih zvaničnika, koji nisu željeli da budu imenovani, rekli su da će Nju Delhi kao prvi korak preduzeti podnošenje tužbe pred STO zbog diskriminacije ako SAD ne odobre izuzeće Indije od spornih tarifa.

Indijski ministar za čelik Čaudari Birender Sing je odbio da kaže kako bi Indija mogla da reaguje ako njen zahtjev Vašingtonu bude odbijen.

– Naš prijedlog je još pred američkom vladom. Oni su nam pružili uvjervanja da će ponovo biti razmotren – rekao je Sing.

Međutim, jedna interna bilješka koju je pripremilo njegovo ministarstvo, a u koju je Rojters imao uvid, ukazuje na to da bi Indija takođe mogla da razmotri privremeno povećanje osnovnih carina na neke američke proizvode u slučaju da se izuzeće ne odobri.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO