Svijet

I OVO SE DEŠAVA Članovi porodice pokušali da otmu tijelo preminule od virusa korona

Jedna osoba, pozitivna na korona virus, privedena je poslije incidenta koji se dogodio u Skoplju kada su članovi porodice pokušali nasilno od medicinskog osoblja iz bolnice “8. septembar” da uzmu tijelo pacijentice preminule od Covida-19.

I OVO SE DEŠAVA Članovi porodice pokušali da otmu tijelo preminule od virusa korona
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pokušali su 30. uveče prisilno uzeti tijelo bez odgovarajućeg protokola za pokojnika Covida-19 – napisao je ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče na Fejsbuku.

Preminula pacijentkinja (60) je pet dana bila na respiratoru, a u skladu sa protokolima, preminule od Covida-19 iz bolnice preuzimaju specijalne ekipe iz pogrebnog preduzeća, opremljene sa skafanderima i drugom posebnom opremom.

Kako su saopštili iz Ministarstva unutrašnjih poslova, privedeni je takođe pozitivan na korona virus i nije poštovao prethodno izdato naređenje o samoizolaciji.

Jedna od doktorki koja radi u bolnici “8. septembar”, koja je željela da ostane anonimna, rekla je da se ljekari četiri mjeseca bore da spasavaju živote i da su pri kraju snaga, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ljekarima i medicinskim sestrama se događa da kolabiraju od umora, da povraćaju od stresa i napora, kazala je makedonska doktorka. Ona objašnjava da im strah od napada i prijetnji koje dobijaju otežava i bez toga težak rad.

– Gubljenje bitke sa Covidom -19 i smrt nekoliko pacijenata u jednoj smjeni je najstrašnije nešto što se može desiti doktoru, ali radimo sve što možemo – rekla je ona.

U međuvremenu na društvenim mrežama ljekari dijele negativne komentare koje dobijaju od građana, čime pokazuju sa kakvim bijesom i agresijom se suočavaju, navodi Radio Slobodna Evropa.