Svijet

I TURSKA U POHODU NA MJESEC Planiraju lansiranje rovera pomoću rakete domaće proizvodnje

Turska planira da pošalje rover na Mjesec, i to pomoću raketnog motora domaće proizvodnje, koji će prvi put biti lansiran u kontrolnoj misiji 2023. godine.

I TURSKA U POHODU NA MJESEC Planiraju lansiranje rovera pomoću rakete domaće proizvodnje
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema riječima Serdara Huseina Jildirima, predsjednika Turske svemirske agencije (TUA), rover će biti lansiran 2028. ili 2029. godine i sakupljaće naučne podatke sa površine Mjeseca, prenosi Blic.

Jildirim je rekao da će raketa kojom je planirano lansiranje rovera biti domaće proizvodnje, a koristiće hibridni motor koji se trenutno razvija u toj zemlji.

– Namjeravamo da upotrebimo sopstveni motor da bismo stigli do Mjeseca, ali prvo ćemo svemirsku letilicu dovesti u nisku Zemljinu orbitu uz međunarodnu pomoć – rekao je Jildirim.

Kako se navodi u izveštaju turske novinske agencije Anadolu, misija 2023. podrazumjeva “grubo” slijetanje na Mjesec, što bi trebalo da pomogne turskim inženjerima da prikupe podatke za “meko” sletanje krajem 2020-ih.

Turska planira da u narednim godinama pošalje svog državljanina na Međunarodnu svemirsku stanicu radi sprovođenja naučnih eksperimenata.

Takođe, turski nacionalni svemirski program, objavljen u februaru ove godine, predviđa uspostavljanje turske svemirske luke i razvoj domaćeg regionalnog satelitskog sistema za pozicioniranje i vremensko određivanje.

Turska je pokrenula svoju svemirsku agenciju 2018. i taj potez je bio predmet kritike jer se dogodio usred ekonomske krize. Pristalice, međutim, tvrde da svemirski program može motivisati istraživače i naučnike da ostanu u zemlji umesto da idu u inostranstvo.

Svemirski program, čiji detalji budžeta još uvek nisu otkriveni, omogućiće Turskoj da se pridruži malobrojnoj grupi zemalja koje su sposobne da samostalno izvode složene projekte istraživanja svemira.

Najava svemirskog programa u februaru dogodila se istog dana kada je svemirska misija Ujedinjenih Arapskih Emirata uspešno ušla u orbitu Crvene planete.

Prihvati notifikacije