Hronika

“I U LOGORU SU USLOVI BOLJI” Krivična prijava protiv majke zbog zanemarivanja djece, MALIŠANI HODAJU GOLI I BOSI

Policija u Bogatiću je podnijela krivičnu prijavu protiv D. Z. (38) zbog zapuštanja i zlostavljanja djece.

“I U LOGORU SU USLOVI BOLJI” Krivična prijava protiv majke zbog zanemarivanja djece, MALIŠANI HODAJU GOLI I BOSI
FOTO: JAIPAL SINGH/EPA

Majka je danas privedena u stanicu policije gdje joj je uručena naredba kojom su joj zabranjeni prilazak djeci i komunikacija sa njima.

Djevojčica stara 2,5 i dječak od 5,5 godina po hitnom postupku su smješteni kod hranitelja, a o daljem postupku protiv nesavjesne majke odlučivaće Osnovno javno tužilaštvo u Šapcu.

– Prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, a na osnovu nalaza i mišljenja Centra za socijani rad sačinjena je hitna procjena rizika na osnovu koje je izdata naredba o zabrani prilaska i komunikacije i podnijeta krivična prijava. Za majkom je bila raspisana potjernica pošto se sakrivala nekoliko dana i danas je privedena kada se pojavila u Centru za socijalni rad – potvrdio je izvor Telegrafa.

Socijalni radnici Centra za socijalni rad u Bogatiću su o svemu saznali početkom ovog mjeseca iz anonimne prijave koju je, pretpostavlja se, uputio neko od komšija iz ulice gdje je D. Z. živjela sama sa svojom djecom.

Pročitajte još

Provjeravajući istog dana navode iz prijave, a naročito tvrdnju da se dvoipogodišnja djevojčica gola i bosa na dvorištu igrala nožem, socijalni radnici nisu ni slutili da moraju da rješavaju jedan od najtežih slučajeva zanemarivanja djece. Prizor koji su zatekli u kući nisu mogli ni da zamisle jer se viđa jedino u filmovima strave i užasa.

– Kakav horor film. I u koncentracionom logoru je urednije. Nered i prljavština, razabacane stvari, kupatilo sa punom kadom prljave vode, bez sredstava za higijenu, higijenski ulošci i korišćene pelene na podu, u dnevnoj sobi dječiji izmet na svakom koraku, prljavi sudovi sa ustajalom hranom, razbijene flaše, polupani tanjiri, pokvarena i buđava hrana na stolu i u frižideru… Djevojčicu su zatekli golu i bosu, bez odjeće i obuće, u hladnoj sobi. Napolju, pred kućom džakovi smeća, kašike, viljuške… – opisuje izvor Telegrafa.

Da u takvim uslovima žive mala djeca, najblaže rečeno, teško je i zamisliti, a svako bi ostao nem i postavio pitanje kojom kaznom se može zadovojiti pravda što je malim i nedužnim stvorenjima oduzeto osnovno dječije pravo na normalno detinjstvo. Nije, naime, samo njihov dom podsjećao na najcrnji horor. I oni su bili prljavi i neuredni, sa flekama po tijelu koja ukazuje na infekciju i kosom punom vaški.

Zbog svojih malih godina nisu ni znali za bolje uslove niti su umjeli da ih traže. Majku su viđali po danu jer je noću radila kao pjevačica u kafani, kada je o njima brinuo jedanaestogodišnji brat.

– Otac nema kontakt sa njima od kada mu je nedavno određena mjera zabrane prilaska nakon što ga je supruga prijavila za porodično nasilje. Ona je od tada sama sa djecom, ali se nije trudila da im obezbedi ni minimalne uslove za život. Nisu bili korisnici socijalnih primanja i nije im nedostajalo sredstava za život, jer je i otac slao novac za djecu. Majka ih je, međutim, zanemarivala i dok se slučaj ne razrješi djeca će biti kod hranitelja – kaže izvor.

U Centru za socijalni rad nisu komentarisali svoje odluke. Potvrdili su da u brojnim slučajevima izmještanja djece iz biološke porodice nikada takvu mjeru nisu primijenili zbog siromaštva već isključivo kada se utvrdi da roditelji ne ispunjavaju svoje obaveze zbog čega djeca pate u svakom pogledu.

– Ne odvajaju se djeca od roditelja tek tako, jer je najnormalnije da žive zajedno. Porodicama sa djecom koje nemaju dovoljno sredstava za život se pomaže na različite načine sa republičkog i lokalnog nivoa. Međutim, u ovakvim slučajevima kada su grubo zanemarena djeca i ugroženo njihovo zdravlje i bezbjednost naša je obaveza da hitno reagujemo, a sudski organi će odlučivati kada će djeca ponovo biti sa svojom majkom – naveli su u Centru za socijalni rad u Bogatiću.