Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“IDE NA SVE ILI NIŠTA” Njemački mediji pišu da Vučićeve pretpostavke da je ostavka Haradinaja POLITIČKI TRIK nisu daleko od istine

Politika
Autor:

Foto: Tanjug/RAS Srbija

Pretpostavke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je ostavku Ramuša Haradinaja nazvao političkim trikom, da bi ovaj mogao da se vrati sa saslušanja iz Haga kao heroj i udvostručiti svoju popularnost, njemački dnevnik Tagescajtung ocjenjuje kao  ne tako daleko od istine.

– Analitičari ostavku Haradinaja tumače kao borbu za moć u najvišim krugovima vlasti – navodi list podsjećajući na stalne konfrontacije Haradinaja i Hašima Tačija, koje su se zaoštrile nakon što je predsjednik privremenih vlasti u Prištini predložio razmjenu teritorija.

Dnevnik podsjeća da je pozitivne poene u albanskom stanovništvu Haradinaj osvojio i kada je u novembru uveo takse od 100 odsto, čime je Kosovo reagovalo na srpske opstrukcije kojima se Prištima drži podalje od međunarodnih organizacija. Na tom talasu Haradinaj sada ide na sve ili ništa. Ako predsjednik Tači u roku od 45 dana ne nađe novu funkcionalnu vladajuću većinu, Haradinaj će dobiti šta je htio, a to su novi izbori, ističe Tagescajtung.

Tagessspigel smatra da je ostavka Haradinaja bijeg u napad, i podsjeća da njegova koaliciona vlada ima većinu od samo jednog glasa i to zahvaljujući Srpskoj listi, te da već mjesecima ne funkcioniše. Ipak, konstatuje dnevnik, ostala su neispunjena njegova izborna obećanja o privrednom oživljavanju siromašne zemlje i viznoj liberalizaciji.

List konstatuje da je izvjesno samo jedno, a to je da dijalog sa Beogradom ostaje na mrtvoj tački i navodi da će poslije izbora na Kosovu uslijediti izbori u Srbiji, a da iskustvo pokazuje da se u vrijeme predizborne kampanje može računati sa pooštravanjem riječi između nekadašnjih ratnih protivnika.

Frankfurter Algemajne cajtung (FAZ) pod naslovom “Ratni zločinac u trećem pokušaju” ukazuje da je Haradinaj već u dva navrata oslobađan pred Haškim tribunalom, ali i da su suđenja, prema ocjeni sudija i aktivista, vođena u atmosferi zastrašivanja svjedoka, od kojih je veliki broj stradao tokom suđenja. Specijalni sud za zločine OVK, prema FAZ, mijenja stvari, jer su inicijatori tribunala pošli od pretpostavke, kako prenosi Dojče vele, da bi kosovskom pravosuđu vjerovatno nedostajalo volje, a sigurno političke nezavisnosti da pred sud izvede nekadašnje vođe boraca.

– Ta pretpostavka je realna jer od 1999. do danas nekadašnji “komandanti” dijele moć sa Amerikancima i, u daleko manjoj mjeri, sa Evropskom unijom – piše frankfurtski list.

No, ukoliko Haradinaj ne bude optužen, ima šanse da i dalje igra važnu ulogu na Kosovu, piše list, navodeći da su carine na srpsku i robu iz BiH kritikovane u zapadnim prestonicama, ali popularne na Kosovu.

Zidojče cajtung  donosi portret Haradinaja u kojem stoji zaključak da do danas Zapad u stabilizaciji Kosova računa na moćnike stare OVK, a da bi Specijalni sud, osnovan nakon dugih rasprava, istragama i mogućim optužnicamam mogao da uzdrma takav sistem.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO